Украјина: Најгори сценарио – сертификација „Северног тока 2“ ове године

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2021
Пратите нас
Украјина ће уложити жалбу на одлуку о сертификацији гасовода „Северни ток 2“, уколико она буде донета ове године, изјавио је шеф компаније „Оператер украјинског система за транспорт гаса“ Сергеј Макогон.
„Уколико 'Северни ток 2' буде сертификован ове године то ће за нас бити најнегативнији сценарио. У том случају Европска комисија, пољска и наша влада муњевито ће уложити жалбу на ту одлуку. И могу бити нека ограничења коришћења – 50 одсто и слично“, рекао је Макогон у интервјуу за „Ново време“.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Изграђено 99 одсто гасовода: „Северни ток 2“ биће завршен у августу
Како је објаснио, сертификација захтева поштовање веома строгих норми европског енергетског законодавства, Трећег енергетског пакета који пре свега подразумева слободан приступ других земаља том гасоводу.
„Он такође предвиђа додатна ограничења за компанију – оператера тог гасовода, стога ћемо пратити сертификацију, и нисмо једини. Имамо подршку Пољске, Европске комисије која се такође увек противила изградњи тог гасовода“, додао је он.
Поглед на амерички Капитол у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Сенатори прете блокадом Министарства финансија: Бајден да уведе санкције „Северном току 2“
Он сматра да земља има добре шансе за борбу против покретања „Северног тока 2“.
„Како разумем, одређени су правци будуће сарадње, будућих преговора о наставку транзита и о покретању 'Северног тока 2'. Стога сматрам да још имамо веома велике шансе да се боримо за очување транзита и против 'Северног тока 2“, закључио је он.
Подсетимо, према наводима оператора пројекта „Норд стрим 2 АГ“, изграђено је 99 одсто гасовода „Северни ток 2“ . Како је саопштио директор аустријске компаније „ОМВ“ Рајнер Зеле, гасовод ће бити довршен у августу, могуће је да ће бити пуштен у рад већ ове године.
Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се бори Украјина, која се плаши да ће изгубити приходе од транзита руског гаса, као и бројне европске земље, укључујући Пољску, Летонију и Литванију, а такође и Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала