Сваки пети грађанин Црне Горе верује у теорије завере о вакцинама

© Sputnik / Лола ЂорђевићУ Србији је до 5. маја 2021. године дато 3.661.516 доза вакцина против корона вируса, објављено је из еУправе.
У Србији је до 5. маја 2021. године дато 3.661.516 доза вакцина против корона вируса, објављено је из еУправе. - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Пратите нас
Сваки пети грађанин Црне Горе, односно 20 одсто становништва, верује у теорије завере о вакцинама, показало је истраживање које је у марту ове године спровела истраживачка агенција Ипсос, на национално репрезентативном узорку. Истраживање је спроведено уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и УНИЦЕФ-а.
Да је сумња у вакцине повезана с понашањем грађана током пандемије показују подаци према којима људи који верују у теорије завере о вакцинама у много већем проценту верују и у теорије завере о вирусу корона и кажу да се не би вакцинисали.
Истраживање указује да је поверење у науку, здравствене институције и стручњаке кључно за јавно здравље.
Црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
„Срби немају друге матице“: Црна Гора реаговала на Селаковићеве речи
„Наиме, у теорије завере о вакцинама више верују родитељи који не верују лекару свог детета, као и грађани који немају поверења у здравствене установе и Универзитет. Такође, они који не верују у науку, али верују у натприродне, паранормалне појаве које данашња наука не може да објасни чешће верују у теорије завере о вакцинама“, саопштено је из УНИЦЕФ-а.
Да је јавна дебата о вакцинама неопходна како би се разговарало о свим недоумицама грађана и јачало поверење у здравствени систем указују подаци према којима у теорије завере о вакцинама више верују родитељи који су забринути да би њихово дете могло имати озбиљне нежељене последице од вакцине, да нека од вакцина коју дете добије није безбедна, као и да вакцина можда неће спречити болест.
Такође, у теорије завере о вакцинама у већем проценту верују родитељи који кажу да када би данас добили бебу, не би желели да она прими све препоручене вакцине, као ни ММР.
„Да је сумња у вакцине повезана с понашањем грађана током пандемије вируса корона показују подаци према којима људи који верују у теорије завере о вакцинама у много већем проценту верују и у теорије завере о вирусу корона и кажу да се не би вакцинисали против вируса корона.“
Колико је медијска писменост значајна за јавно здравље, како је саопштено из УНИЦЕФ-а, указују подаци о томе да у теорије завере о вакцинама више верују грађани који били су изложени великом броју нетачних информација о вирусу корона, као и они који се често осећају фрустрирано када траже информације на ову тему и који никад или ретко проверавају информације на које наиђу са онима у главним информативним медијима попут ТВ дневника, радија, интернет портала или штампе.
Да је јачање културе дијалога кроз медијску писменост и јавну дебату о вакцинама битно указују подаци да у теорије завере о вакцинама више верују грађани који кажу да су престали да буду пријатељи с неким јер се није сложио с њиховим ставовима.
„Истраживања широм света о веровањима у разне теорије завере указују да често постоји веза између ставова према теоријама завере и погледа на друштво и људска права. То се уочава и у црногорском истраживању: људи који верују у теорије завере о вакцинама у већем проценту сматрају да се Влада превише меша у свакодневни живот људи и да би Влада требало да престане да говори људима како да живе свој живот. Такође, они чешће тврде да се отишло предалеко у инсистирању на једнаким правима у Црној Гори, као и да велики број проблема у данашњем друштву потиче од рушења традиционалне породице у којој мушкарац ради, а жена остаје код куће“, саопштено је из УНИЦЕФ-а, преносе Вијести.
Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио је 821 испитаника старости 18 или више година широм земље. Прикупљање података обављено је у периоду од 24. до 26. марта ове године.
Вакцинација Спутњиком Ве у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2021
Шта је показало ново истраживање Института „Батут“ о вакцинама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала