Британски угао: Споразум Бајдена и Меркелове о „Северном току 2“ – медвеђа услуга Украјини

© REUTERSЏон Бајден и Ангела Меркел на састанку у Вашингтону
Џон Бајден и Ангела Меркел на састанку у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Председник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден и немачка канцеларка Ангела Меркел склопили су неубедљив споразум о „Северном току 2“, а гаранције дате Украјини изгледају веома сумњиво, пише британски лист „Фајненшал тајмс“.
Према мишљењу аутора чланка, пројекат „Северни ток 2“ одувек је био геополитички пројекат, а његово пуштање у рад прети Кијеву губитком значајног дела прихода.

Констатује се да је споразум Берлина и Вашингтона о гасоводу „погрешан на свим нивоима“ – обавезе о „супротстављању“ Русији су веома нејасне, Зелени фонд за олакшавање преласка на еколошки прихватљивије изворе енергије неће моћи да покрије губитке Кијева, а изјава Меркелове о помоћи са наставком транзита гаса преко Украјине није ништа више до „обећање да ће покушати“, наводи се у чланку.

Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Питање „Северног тока 2“ решено: Украјина има нови захтев за Америку
Новинар сматра да је разлог таквог договора то што Бајден жели да „остави по страни проблем са Русијом“, будући да се сматра да је главна претња – Кина. Међутим, споразум Берлина и Вашингтона уопште не доприноси обједињавању демократија, већ подели Европске уније, јер су земље источне Европе, конкретно Пољска, Летонија, Литванија и Естонија забринуте због покретања „Северног тока 2“.
Аутор чланка закључује да је решавање проблема са Кином директно повезано са реакцијом на „руску претњу“, а не са покушајем да се она избегне.
Раније су Берлин и Вашингтон издали заједничко саопштење о „Северном току 2“ у којем се наводи да је за изградњу гасовода потребно обезбедити наставак снабдевања горивом из Русије преко Украјине после 2024. године. Немачка се такође обавезала да ће тражити од Брисела санкције против Москве уколико Русија буде користила извоз енергената као инструмент утицаја.
Москва је више пута позивала да се престане са политизацијом ситуације, подсећајући да је гасовод користан не само за Русију, већ и за Европску унију и наглашавајући да никада није користила енергетске ресурсе као инструмент притиска.
О енергетским али и неекономским аспектима пројекта „Северни ток“ у емисији „Енергија Спутњика” разговарали су Јелица Путниковић и проф. др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума:
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала