Питање „Северног тока 2“ решено: Украјина има нови захтев за Америку

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2", немачка лука Мукран
Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Украјина би у условима завршетка изградње гасовода „Северни ток 2“ требало да захтева од Сједињених Америчких Држава статус „посебног“ савезника ван НАТО-а, изјавио је украјински политички експерт Тарас Семењук за телевизију „Украјина 24“.

„Мислим да је стратешко питање 'Северног тока 2' већ решено, мислим да су се САД и Немачка определиле у вези са тим пројектом. Требало би да, на пример, захтевамо од САД посебан статус савезника ван НАТО-а“, рекао је Семењук.

Армин Лашет, нови лидер немачке Хришћанско-демократске уније ЦДУ - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2021
Руски сенатори подсетили Немачку да је сама иницирала изградњу "Северног тока 2"
Према његовом мишљењу, председник Украјине Владимир Зеленски требало би да покрене ту тему на предстојећем састанку са америчким лидером Џозефом Бајденом.
„Очигледно је да то неће бити урађено за један дан, али сматрам да би председник Зеленски могао да иницира тако амбициозан циљ. Можда се то и разматра, нисам видео припремна документа за посету. Надам се да ће такво питање бити обавезно покренуто“, прецизирао је он.
Семењук констатује да ће се након пуштања гасовода у рад наводно повећати претња по националну безбедност Украјине.
„Посебан статус савезника ван НАТО-а је добра алтернатива, према мојој процени – за сада најбоља која се може изложити Америци и око које се могу водити преговори“, закључио је експерт.
Зграда Државне думе Русије - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2021
Посланик Думе: Бајден пред озбиљним изазовом због „Северног тока 2“
Раније су Берлин и Вашингтон издали заједничко саопштење о „Северном току 2“ у којем се наводи да је за изградњу гасовода потребно обезбедити наставак снабдевања горивом из Русије преко Украјине после 2024. године. Немачка се такође обавезала да ће тражити од Брисела санкције против Москве уколико Русија буде користила извоз енергената као инструмент утицаја.
Москва је више пута позивала да се престане са политизацијом ситуације, подсећајући да је гасовод користан не само за Русију, већ и за Европску унију и наглашавајући да никада није користила енергетске ресурсе као инструмент притиска.
О енергетским али и неекономским аспектима пројекта „Северни ток“ у емисији „Енергија Спутњика” разговарали су Јелица Путниковић и проф. др Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума:
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала