„Злокобне мисије“ руских подморница у Атлантику озбиљно узбуниле британску војску

© Press-service of JSC "PO "Sevmas" Атомска подморница класе "Бореј" "Јуриј Долгоруки"
Атомска подморница класе Бореј Јуриј Долгоруки - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
Пратите нас
Најновије руске нуклеарне подморнице пројекта „Бореј“, које извршавају „злокобне задатке“ у Атлантском океану, озбиљно су забринуле британску војску, пише лист „Сан“.
Како се наводи у чланку, подморнице су необично дубоко зарањале и ти маневри забринули су војску Велике Британије. Прецизирано је да руске подморнице најчешће не зарањају дубље од 400 метара, али су овог пута поринуле дубље од 500 метара.
„Разлог тих необично дубоководних мисија Руса засад није јасан већини аналитичара. Највероватније то може бити покушај Русије да обезбеди скривени приступ целом Атлантику“, наводи „Сан“, позивајући се на неименовани војни извор.
Велики десантни брод Корољов Балтичке флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Британски министар одбране: Русија је највећа претња
Према мишљењу експерта Бруса Џонса, то није први случај последњих месеци да поступци Москве „изазивају забринутост“.

„О томе сведочи недавно повећање војног потенцијала на граници са Украјином, а њихове последње акције могу бити усмерене на 'изазивање' НАТО-а само да би изнервирали чланице. Али то несумњиво значи и ескалацију и изгледа да се они сада оријентишу на операције на великим дубинама“, рекао је експерт.

Раније је лист „Сан“ писао да је због руске подморнице, која је наводно патролирала обалом Корнвола где је одржан самит Г7, Велика Британија формирала „челични прстен“ ради заштите учесника самита који је укључивао 400 припадника обавештајних служби, три конвертоплана и војне бродове, међу којима је био и носач авиона „Принц од Велса“. Такође је саопштено да је ратно ваздухопловство Велике Британије реализовало „необичне“ операције у том рејону.
Британска нуклеарна подморница „Тренчент - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2020
„Дејли експрес“: Британска нуклеарна подморница на Арктику — „јасно упозорење“ Путину
Русија данас користи четири подморнице пројекта 955 „Бореј-955А“ „Бореј А“, а још три подморнице тог типа се граде. Свака од њих је наоружана са 16 интерконтиненталних балистичких ракета „Булава“.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала