Вучић и Додик: Договорена заштита српског језика и ћириличног писма /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик и Александар Вучић
Милорад Додик и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Пратите нас
На данашњем састанку са представницима Републике Српске договорено је да до 15. септембра буду донети нацрти закона о заштити и употреби српског језика и ћириличног писма, који ће донети исту нормативу у Србији и Српској, саопштио је председник Србије Александар Вучић.
Вучић је, након састанка, нагласио да до Дана јединства, треба да се донесу нацрти закона, како би се ишло на уређење школских програма из најважнијих предмета, посебно историје, географије, српског језика и књижевности, чиме би школе у Србији и Српској имале исти садржај.
„Сви велики европски народи свој идентитет чували су кроз језик и писмо. Немци кроз Гетеа, Шилера, браћу Грим, а и ми Срби имамо много заједничких писаца. Никоме ништа нажао не чинимо ако чувамо свој српски језик, осим што чувамо своје име и презиме, своју будућност“, поручио је он.

"Српско јединство показује да смо научили лекције"

Политиком српског јединства, уједињавања око циљева око којих можемо да се договоримо, довољно показујемо да смо научили тешке лекције из прошлости, истакао је Вучић.
Он је уз то нагласио да Србија мора да буде опрезна и да мора да води рачуна о свим аспектима, пре свега брине о свом економском расту, миру и о томе шта ће оставити у будућности својој деци.
Рекао је да разуме фрустрације Милорада Додика политичким приликама у БиХ.
„Мислим да је сваки разговор добар, а разумем одлуке људи у РС које су донели. Верујем да је могуће постићи договоре у будућности који би значили више поштовања, разумевања, и пре свега поштовања Дејтонског споразума, јер он није донео само мир, па можете да радите са њим шта хоћете, већ је донео механизме на основу којих БиХ постоји, на којима постоји РС"., рекао је Вучић.
Треба да се држимо Дејтонског споразума, поручио је Вучић одговарајући на питање да ли чињеница да високи представник међународне заједнице није изабран на основу одлуке Савета безбедности УН може имати неке импликације на његове одлуке и позицију.
Вучић је казао да ће Србија увек имати сву пажњу и све време света да слуша своје сестре и браћу из РС, представнике нашег народа и да им, у чему год може, излази у сусрет.
„Сигуран сам, да ако се не усагласимо око неког питања, па тако и неких спољнополитичких, неће нико да се љути. Поносан сам на чињеницу што претходних неколико година није било размене тешких речи и тако ћемо наставити. Захвалан сам што је Додик увек поштовао наш договор, а верујем да ће и у будућности моћи да рачуна са још већом подршком Србије“, закључио је он.
Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са руководством Републике Српске.
У разговорима су учествовали председник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић, министри Никола Селаковић, Александар Вулин и Синиша Мали.
Састанку су присуствовали српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић и председник Владе РС Радован Вишковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала