Спречити Србију, Русију и Кину! Амерички стручњаци дали препоруке за решавање косовског питања

CC0 / Marijanana / Заставе САД, Русије и Србије
Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Центар Вилсон, једна од престижних вашингтонских академских организација, у извештају посвећеном решавању косовског питања оцењује да САД и чланице Европске уније треба да помогну „у учвршћивању косовског суверенитета”, а да Србију треба онемогућити да, како се наводи, шири утицај Русије и Кине у региону.
Аутори документа под називом „Консолидовање суверенитета Косова: Зашто је то важно и шта треба учинити”, истичу да се пружила, како је наведено, јединствена прилика за решавање једног од главних извора међудржавних напетости на Западном Балкану, с обзиром на то да је нова влада у Приштини освојила знатну парламентарну већину „на платформи напретка и борбе против корупције”.
Како се наводи, нова енергична подршка САД и ЕУ потребна је за остварење циља постојања независних, мултиетничких држава и друштава која мирно коегзистирају на Западном Балкану.
У документу се тврди да је косовска влада посвећена тим принципима, док званични Београд није, преноси Тањуг.
Аутори сматрају да САД и ЕУ морају да се суоче са, како се тврди, „све ауторитарнијим властима Србије и њеном дестабилишућом спољном политиком”.
Објашњавају да су западне земље Србији, услед њене величине и ефикасности билатералне и мултилатералне дипломатије, „омогућиле привилегован положај међу земљама Западног Балкана”, вођене забринутошћу да би се Београд могао наћи под већим утицајем Москве.
Оцењује се да међутим САД и ЕУ треба да инсистирају на томе да Србија „испуњава исте стандарде у борби против корупције, клептократије и ка остварењу демократизације, поштовања мањинских права и регионалне коегзистенције, што се тражи од осталих земаља Западног Балкана”.
Стручњаци Центра Вилсон сматрају да Србија „омогућава јачање утицаја неслободних држава на Западном Балкану”, као и да је Русија и Кина користе „као средство за повећање сопствене моћи и утицаја и подривања користи које подручју Западног Балкана доноси Запад”.
У том контексту се указује да је „обнављање посвећености за учвршћивање суверенитета Косова једно је од средстава помоћу којих партнери Косова могу да искажу приврженост свом демократском партнеру и искажу принципијелан став према српском нелибералном и дестабилизујућем деловању и противљење јачању војне сарадње са Русијом и Кином”.
У тексту су дате конкретне препоруке САД, ЕУ, Великој Британији и НАТО-у.
Центар позива Запад да се посвети обновљеном дијалогу који, како се наводи, равноправно третира Косово и Србију, „признајући суверенитет и територијални интегритет сваке од страна”, при чему би САД и ЕУ требало да подрже те принципе и недвосмислено се одрекну промене граница.
У документу се оцењује да треба тражити од Београда и Приштине да се понашају одговорно и поштују обавезе које су преузели током дијалога.
Такође је препоручено да се удвостручи подршка пријему тзв. Косова у међународне организације „кључне за домаћу и међународну безбедност”, као што су Савет Европе, ОЕБС, Светска здравствена организација, Интерпол и Унеско.
Сугерише се и да би од Србије требало тражити да прекине кампању блокаде пријема тзв. Косова у међународне организације и повлачења признања његове независности.
Међу препорукама је и иницијатива о охрабривању пет држава чланица ЕУ које нису признале Косово - Кипра, Грчке, Румуније, Словачке и Шпаније, да промене свој став.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала