Хезболах ракетирао север Израела: Лансирано на десетине ракета, војска одговара /видео/

© AFP 2023 / Jack GuezИзраелски систем Гвоздена купола пресреће ракету
Израелски систем Гвоздена купола пресреће ракету - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Пратите нас
Више од десет ракета лансирано је из Либана на северне територије Израела, део су пресрели системи ПВО, а остале су експлодирале у ненасељеном подручју, саопштила је прес-служба израелске војске. Покрет „Хезболах“ преузео је одговорност за напад.
„Израелска војска тренутно гађа лансирне системе у Либану“, наводи се у саопштењу израелске војске.
Раније је прес-служба израелске војске саопштила да су се сирене за ваздушну опасност огласиле на северу Израела, што је други случај ове седмице.
„Сирене су активиране на Голанској висоравни и у Горњој Галилеји“, саопштила је војска.
Након оглашавања сирена није било вести о жртвама.
Након тога је либански шиитски покрет „Хезболах“ објавио званично саопштење у коме наводе да су лансирали на десетине ракета у близину положаја израелских снага у области фарме Шеба – спорне територије која се налази између Либана, Сирије и Израела, а која је под израелском контролом.
Тајна успеха Хезболаха несумњиво лежи у подршци коју добија од Ирана. Управо су Чувари Исламске револуције били ти који су помогли оснивање покрета, обуку војника и њихово наоружавање. Управо новцем Техерана Хезболах данас гради болнице и школе по Либану које су јефтиније од државних и даје стипендије студентима. Најнижи сталеж је његова највећа потпора. Покрет има своју телевизију, радио, хотеле, грађевинске компаније, итд. - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2021
Хезболах: Напад на исламска света места у Јерусалиму значио би регионални рат /видео/
Наводи се да је напад реализован у четвртак вече као одговор на израелске ваздушне нападе у областима Ел Џармак и Ел Шавакир. Лансирано је неколико десетина ракета калибра 122 милиметра.
Два дана раније три ракете су лансиране из Либана на Израел, од којих су две пале на израелску територију. Тада је израелска војска одговорила артиљеријским нападом на циљеве на територији Либана.
Бени Ганц - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Ганц: Израел је спреман да нападне Иран
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала