Чешки министар: Односи са Москвом на тачки замрзавања, лопта је на страни Русије

© Sputnik / Рамиль СитдиковПоглед на центар Прага
Поглед на центар Прага - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Пратите нас
Први реципрочни корак за побољшање односа између Чешке и Русије треба да учини Москва, изјавио је чешки министар спољних послова Јакуб Кулганек у интервјуу за прашке новине „Право“.
„У тренутној ситуацији лопта је на страни Русије. Али ово (побољшање односа) је питање месеци, могуће и година“, рекао је Кулганек.
Према његовим речима, потребна је унутарполитичка дискусија у Чешкој о развоју даљих односа са Русијом.
„Добро би било да Чешка добије најширу могућу политичку подршку за тако важан корак. Међутим, одлуку би требало да донесе већ следећа влада (у Чешкој се 8-9. октобра одржавају парламентарни избори), ми можемо помоћи спровођењем ревизије чешко-руских односа“, закључио је министар.
Кулганек је уверен да Чешка треба да одржава економске односе са Русијом.
„Уверен сам да је потребно одржати економске односе и подржати чешке фирме које су заинтересоване за рад у Русији, а код нас отварају радна места. Сматрам да су позиви неких политичара за потпуно разбијање трговинских односа са Русијом кратковиди и неразумни“, нагласио је Кулганек.
Министар сматра да то што је Русија ставила Чешку на листу непријатељских држава не доприноси обнављању односа међу државама.
„Као министар спољних послова нисам задовољан што су наши односи са Русијом на тачки замрзавања. Ми нисмо довели до тога, ми смо морали да реагујемо и чинили смо то исправно. Осим тога, чињеница да нас је Русија ставила на списак непријатељских држава не помаже (развоју односа), већ само доводи до ескалације атмосфере“, закључио је шеф чешке дипломатије.
Застава Чешке - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2021
Премијер Чешке: Потребно је изградити нове односе са Русијом
Праг је у априлу ове године саопштио да су руске обавештајне службе умешане у инцидент који се догодио у Врбјетицама. Чешка страна протерала је из земље 18 запослених у руској амбасади. Као одговор на то, Москва је 20 људи из чешке дипломатске мисије прогласила за персоне нон грата. У мају је Чешка заједно са Сједињеним Америчким Државама стављена на списак непријатељских држава.
У Русији су оптужбе Прага назване апсурдним, неоснованим и измишљеним, напомињући да је у питању део велике кампање Запада против Москве. Како су нагласили у Кремљу, недоказани напади Чешке нанели су екстремну штету односима двеју земаља.
Влада Русије утврдила је 14. маја списак непријатељских земаља на којем су се нашле Сједињене Америчке Државе и Чешка. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Москва неће дискриминативно стављати ниједну земљу на списак непријатељских, да је одлуци претходила дубока анализа, а списак би могао да се ревидира током времена. Шеф руске дипломатије рекао је да списак непријатељских земаља неће бити „мртав“ документ, већ ће се „ревидирати како се буду развијали односи Русије са одређеном државом у будућности“.
Прочитајте још:
Медији: Чешка тражи од Русије одштету за експлозије у војном складишту
Чешка: Европска унија не може без Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала