Научници открили масивну мртву зону

CC0 / пиксабеј / Мртва зона
Мртва зона - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Амерички научници открили су масивну мртву зону, саопштила је Национална управа за океанографију и атмосферу (НОАА). Према агенцији, просечна мртва зона покрива површину од око 5.400 квадратних миља, али она откривена на дну Мексичког залива „има приближно 6.334 квадратних миља, или еквивалент више од четири милиона хектара станишта“.
„Расподела ниско раствореног кисеоника била је необична овог лета. Услови са ниским кисеоником били су врло близу обале, а многа запажања су показала готово потпуни недостатак кисеоника“, рекла је Ненси Рабалејс, професорка на Државном универзитету у Луизијани која је водила студију.
Мртве зоне настају природно, али истраживачи кажу да је људска активност довела до проширења ових подручја. Отпадна пољопривредна вода доспева у океане и мора, где стимулише раст алги, које заузврат одумиру и разграђују се. Током процеса, бактерије које троше кисеоник разграђују алге и касније доводе до стварања мртвих зона.
Снимак Земље из свемира - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2020
Црне рупе океана: Тамо где влада смрт или њенa привид /видео/
Према НОАА, већина морских организама или умире, или, ако су покретни, напуштају ова ненасељива подручја. Међутим, чак и најмање излагање овим биолошким пустињама може довести до негативних последица, попут промена у исхрани риба, стопе раста и репродукције.
Истраживачи сада планирају да испитају мртву зону како би пронашли начине да „смање њену величину и минимизирају утицаје на приобалне ресурсе и економију“.
„Ове године смо поново сведоци дубоког ефекта који климатске промене имају на наше заједнице – од историјске суше на западу до поплава. Клима је директно повезана са водом, укључујући проток загађења храњивим материјама у Мексичком заливу“, рекла је у саопштењу помоћница администратора Агенције за заштиту животне средине за воду Радика Фокс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала