Тужба против Стејт департмента због аналног тестирања америчких дипломата у Кини

© Wikipedia / Јавно власништвоСтејт департмент
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Пратите нас
Америчка непрофитна организација „Judicial Watch“ (Правно надгледање) тужила је Стејт департмент, тврдећи да Бајденова администрација незаконито скривала документе о америчким дипломатама који су наводно подвргнути тестовима аналног бриса у Пекингу.
„Judicial Watch“, конзервативна нестраначка образовна фондација, поднела је тужбу у петак. Према Закону о слободном приступу информацијама, организација је претходно затражила од Стејт департмента да достави „податке који не идентификују америчко дипломатско особље подвргнуто понижавајућим тестовима аналног бриса“ од стране кинеске владе. Међутим, ниједан одговор није дат у законом предвиђеном временском периоду.
„Кинези су наше дипломатско особље злоупотребили на осуђујући начин, а чини се да Бајденова администрација није учинила ништа у одговору – осим да то прикрије“, изјавио је председник „Правног надгледања“ Том Фитон.
„Judicial Watch“ је навео да је тражио евиденцију о америчком дипломатском особљу које је могло бити подвргнуто „злостављачкој“ процедури при уласку у Кину. Тражене су информације о „притужбама и комуникацијама у вези са таквим тестирањем“, при чему се подразумева да лични подаци дипломата нису откривени.
Лекар са заштитном маском у Вухану у Кини - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2021
САД оптужилe Кину да је анално тестирала њихове дипломате; Кина: То је била грешка
Стејт департмент је потврдио пријем захтева, али је незаконито задржао записнике, тврди се у тужби и додаје да се сада тражи од суда да нареди оптуженом да достави и објави детаље.
Анално тестирање на ковид 19 службено се користи у Кини, а кинеске власти кажу да је прецизнија од широко распрострањеног вађења бриса из носа и грла. Док су Кинези били подвргнути контроверзној процедури током пандемије, неки амерички држављани су тврдили да су и они наводно били подвргнути тој методи.
Након што су се појавили такви извештаји, амерички Стејт департмент је навео да Вашингтон „никада није пристао“ на такве тестове и протестовао је код кинеског Министарства спољних послова још у фебруару. Пекинг је саопштио да нема сазнања о томе да је америчко дипломатско особље подвргнуто „недостојном“ аналном испитивању на ковида 19 у Кини, преноси РТ.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала