Апи-туризам: Нова привредна грана у Србији

CC0 / Image by kokas4oka from Pixabay / Село
Село - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Пратите нас
Атрактивне дестинације за туристе у последње време постала су места богата кошницама и пчелама. То је довело до убрзаног развоја потпуно нове гране туризма, познате под именом апи-туризам.
Бројна светска научна истраживања показала су да пчелари живе знатно дуже у односу на своје вршњаке који не бораве поред пчела, а о предностима меда и осталих пчелињих производа, као и о позитивном учинку пчела на људски организам, пишу многи часописи.
Реч апи-туризам у корену има латинску реци апис, што значи пчела и у комбинацији са речи туризам означава дестинацију где људи могу на лицу места да се упознају са животом медоносних пчела, преноси „Агропрес“.
Ова грана туризма развија се и у Србиј, а нека од најпознатијих апицентара су „Јасеница“ у Смедеревској Паланци и „Свилош“ на Фрушкој Гори, као и сеоска домаћинства у Доњој Драгињи код Приједора и Брђанима код Горњег Милановца.
Апи-туризам настао је 2016. у Словенији након што је влада ове земље, на предлог пчеларског савеза, прва усвојила стратегију интегрисања пчеларства и туризма.
Тренд се проширио широм света, па су апи-центри почели да се развијају у многим земљама од Хрватске, БиХ и Србије до Грчке и Америке.
У Србији се спроводи велика акција откривања лажног меда - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2021
Откривени пчелари из Србије чији мед садржи остатке антибиотика
На предлог Словеначког пчеларског савеза Генерална скупштина УН прогласила је 20. мај за Светски дан пчела који се широм планете обележава од 2018, а датум, како преноси портал, представља сећање на рођендан Антона Јанше, зачетника и учитеља модерног пчеларства из 18. века.
Апи-туризам доживео је процват у Србији и региону након избијања пандемије короне пре годину и по дана, када су људи почели да се окрећу природи и здравијем начину живота.
Под апи-туризмом, објашњава „Агропрес“, подразумева се концепт путовања који се комбинује са упознавањем пчела и пчеларства, а за њега се највише одлучују викенд туристи који желе одмор у природи и бег од градске гужве.
Посетиоци апи-центара имају прилику да упознају свет пчела на лицу места у пчелињаку, а презентује им се техника производње меда, могу да га врцају и пробају и организују се радионице о значају пчелињих производа, справљању масти, мелема, крема, ликера и свега осталог што се добија комбинацијом меда и лековитих биљака.
Велика предност је то што се апи-туризам комбинује са осталим гранама туризма, па се за посетиоце организују излети и упознавање природних и друштвених лепота одређеног краја.
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2021
Стручњак упозорава: Америчка куга пустоши пчелињаке
Боравак близу пчелињака има лековити учинак због етарских испарења меда, прополиса, полена и перге које благородно утичу на човека, док сам звук зујања пчела доприноси опуштању ума и тела.
У Калифорнији већ има неколико апи-центара који гостима, осим пчеларског искуства, нуде сет уживања и одмарања у спа центрима који су окружени аеросолом кошница.
Осим масажа са медом и других третмана за здравје и лепоту са пчелињим производима, ови специјализовани ранчеви нуде боравак у апи-коморама, које су еквивалент живота у пчелињаку и где људи удишу ваздух из кошнице који је богат биоактивним једињењима.
Једна калифорнијска винарија дошла је на идеју да споји пчеле и вино кроз дегустацију меденог вина и часове о винарству и пчеларству, преноси Б 92.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала