https://sputnikportal.rs/20210809/kako-da-izaberete-najukusniji-paradajz-obratiti-paznju-na-tri-kljucne-stvari-1128321654.html
Како да изаберете најукуснији парадајз: Обратити пажњу на три кључне ствари
Како да изаберете најукуснији парадајз: Обратити пажњу на три кључне ствари
Sputnik Србија
Лето је време најбољег и најквалитетнијег парадајза. Ово поврће налази се у готово свакој оброк салати, а поред тога што је и те како здраво, садржи јако мали... 09.08.2021, Sputnik Србија
2021-08-09T21:38+0200
2021-08-09T21:38+0200
2021-08-26T03:15+0200
парадајз
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/07/18/1123074613_0:110:960:650_1920x0_80_0_0_a62f76d23b32d4c8c5488dc89f2e4a73.jpg
Парадајз је поврће које богато витамином Ц, као и калијумом, натријумом, магнезијумом, бакром и гвожћем.Калијум у парадајзу регулише ћелијски притисак, као и нормалну функцију нерава и мускулатуре, док натријум обезбјеђује притисак ванћелијским течностима и омогућава нервну и мишићну активност.Ако вам се десило да сте купили парадајз који је био лошег укуса, без обзира на то што је изгледао савршено, предлажемо вам да следећи пут обратите пажњу на три кључне ствари као што су боја, мирис и мекоћа, преноси Магазин Новости.Боја кореУколико парадајз има тамнију црвену боју коре без видљивих огреботина и напуклина, вероватно је реч о свежем плоду. Светлија боја коре и наранџасте нијансе су знак да је плод и даље незрео, док је парадајз са тамнијим флекама на кори презрео, односно почео да трули.Мирис парадајзаЈош бољи индикатор од изгледа парадајза је његов мирис. Бирајте плодове са петељком, како бисте је помирисали. Ако осетите јаку арому изабрали сте прави плод, а уколико недостаје мирис, парадајз је највероватније безукусан.Мекоћа плодаКада је мекоћа парадајза у питању, најбоља је "златна средина": ако је довољно чврст да га можете стиснути, а да га на тај начин не уништите, а у исто време није ни претврд, онда сте изабрали зрео и квалитетан парадајз. Премекани плодови ће се брзо покварити.Због тога је јако важно да купујете парадајз на местима где ће вам бити дозвољено бирање.Прочитајте још:
https://sputnikportal.rs/20190521/GMO-paradsajz-ukus-1119867337.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e4/07/18/1123074613_15:0:960:709_1920x0_80_0_0_d84d577095c23bff80f2c892c260b43b.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
парадајз, друштво
Како да изаберете најукуснији парадајз: Обратити пажњу на три кључне ствари
21:38 09.08.2021 (Освежено: 03:15 26.08.2021) Лето је време најбољег и најквалитетнијег парадајза. Ово поврће налази се у готово свакој оброк салати, а поред тога што је и те како здраво, садржи јако мали број калорија.
Парадајз је поврће које богато витамином Ц, као и калијумом, натријумом, магнезијумом, бакром и гвожћем.
Калијум у парадајзу регулише ћелијски притисак, као и нормалну функцију нерава и мускулатуре, док натријум обезбјеђује притисак ванћелијским течностима и омогућава нервну и мишићну активност.
Ако вам се десило да сте купили парадајз који је био
лошег укуса, без обзира на то што је изгледао савршено, предлажемо вам да следећи пут обратите пажњу на три кључне ствари као што су боја, мирис и мекоћа,
преноси Магазин Новости.
Уколико парадајз има тамнију црвену боју коре без видљивих огреботина и напуклина, вероватно је реч о свежем плоду. Светлија боја коре и наранџасте нијансе су знак да је плод и даље незрео, док је парадајз са тамнијим флекама на кори презрео, односно почео да трули.
Још бољи индикатор од изгледа парадајза је његов мирис. Бирајте плодове са петељком, како бисте је помирисали. Ако осетите јаку арому изабрали сте прави плод, а уколико недостаје мирис, парадајз је највероватније безукусан.
Када је мекоћа парадајза у питању, најбоља је "златна средина": ако је довољно чврст да га можете стиснути, а да га на тај начин не уништите, а у исто време није ни претврд, онда сте изабрали зрео и квалитетан парадајз. Премекани плодови ће се брзо покварити.
Због тога је јако важно да купујете парадајз на местима где ће вам бити дозвољено бирање.