Лукашенко: У Белорусији неће бити обавезне вакцинације

© AP Photo / Dmitri LovetskyПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да не види потребу за принудном вакцинацијом становништва против вируса корона и да све мора да буде на добровољној бази.

„Неће бити никакве насилне вакцинације. Категорички упозоравам. Само добровољна вакцинација. Ако особа жели да се вакцинише – нека то уради, али ако неће – не мора“, истакао је шеф Белорусије за време посете предузећу „БелВитунифарм“ у Витебској области, где је планирано да се организује производња белоруске вакцине против ковида 19.

Он је додао да не види „глобалне разлоге за бригу“ око вируса корона.
„Још једном желим да вас уверим све да адекватно излазимо на крај са том несрећом и без сувишне медијске буке или политичких препирки“, истакао је белоруски лидер.

Белоруска вакцина против ковида 19

Истовремено, директор републичког научно-практичног центра за епидемиологију и микробиологију Министарства здравља Владимир Горбунов изјавио је да белоруска вакцина пролази кроз прелиминарна претклиничка испитивања.
С тим у вези, прецизирао је да је прототип вакцине већ спреман.
Вакцинација Спутњиком Ве у Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Лукашенко покреће ковидни туризам
„Ускоро ће бити завршена претклиничка испитивања, затим фаза клиничких испитивања, пројектовање производних погона, па сама производња. Све то ће трајати годину дана, можда и дуже“, објаснио је директор центра.
Подсетимо, Лукашенко је почетком маја саопштио да је Белорусија направила сопствену вакцину против вируса корона.
У Белорусији је од 1. октобра 2020. године почела вакцинација добровољаца руском вакцином „Спутњик ве“ (Sputnik V) у оквиру пострегистрационих испитивања. Белорусија је прва земља након Русије која је званично регистровала ту вакцину. У Белорусији је успостављена заједничка производња „Спутњика Ве“ која се тренутно користи за вакцинацију становништва.
У земљи је 3. јуна регистрована и руска вакцина „Спутњик лајт“.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала