Пројекат века: Реконструкција легендарне Бајкалско-Амурске железнице

CC0 / пиксабеј / Железница
Железница - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио је да ће захваљујући реконструкцији Бајкалско-Амурске железнице бити повећане транспортне могућности источног Сибира и Русија ће моћи да прошири излаз на тржишта држава Азијско-Пацифичког региона.
Војници рашчишћавају трасу метар по метар. Секу дрвеће, жбуње и наносе на хиљаде тона дробљеног камена. Тако се отвара велико градилиште XXI века, на коме се тренутно гради други крак Бајкалско-Амурске железнице.
Министарство одбране ће извршити реконструкцију железничке пруге у дужини од 340 километара, од Улака до Февраљска, што укључује и 19 великих објеката. Потребно је да се постави око 110 километара железничке мреже, изгради девет петљи и девет двосмерних колосека. Процењује се да ће обим земљаних радова износити пет милиона кубних метара.
Зоне одговорности су подељене на Источни и Централни округ. Укупно у изградњи учествује скоро 1.400 људи и 700 јединица технике. Направљено је шест монтажних насеља у којима ће становати радници.
После првог изласка грађевинаца на градилиште сачуван је велики камен од кога је направљен споменик на железничкој станици Верхнезејск у Амурској области. У церемонији откривања споменика је учествовао и Сергеј Шојгу.
Реконструкција Бајкалско-Амурске железнице ће се одвијати у неколико етапа. Прва етапа је припрема терена. До локације је веома тешко доћи због подмукле природе тајге, блата и недостатка путева.
Дужина моста на железничкој прузи је нешто већа од километра и то је за сада једини пут који спаја две обале. Аутомобили се превозе трајектом који може да понесе 80 тона.
На сваких 20 минута он превози два пуна кипера са земљом кроз Зејско језеро, које локално становништво назива морем. На другом крају обале војни инжењери дочекују кипере „Камаз“.
Инжењери су приликом пројектовања велику пажњу обратили и на екологију. Није коришћена тешка техника како би се сачувала плодоносна земља. Војници приликом изградње припремају терен у три фазе. Они секу дрвеће и жбуње, на земљу постављају дробљени камен како шине не би утонуле,а испод земље на дубини од два метра се налази лед.
Кинески брзи воз - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Трка „летелица на земљи“: Ко ће бити бржи
По налогу министра одбране, ангажовано је и 180 дипломаца Далекоисточног грађевинског факултета, који ће на овом пројекту имати праксу и помагати у изградњи другог крака железнице. За студенте су направили комфорне привремене објекте за становање, који су изграђени за само два месеца.
Министар одбране је обишао насеље и одржао састанак са командантима Источног војног округа и припадницима војске. Он је навео да су се овакви типови насеља добро показали у Сирији и Нагорно Карабаху, где је руска војска била у мировној мисији.
Реконструкција Бајкалско-Амурске железнице ће бити завршена 2024. године. Темпо изградње је сада два пута бржи него што је био 1980-их година.
Застава Руске Федерације вијори се на тврђави у Звечану. - Sputnik Србија
Све о Русији

... прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала