Градоначелник Цетиња митрополиту Јоаникију: Церемонија да буде на другом месту, не играјте се ватром

© Sputnik / СпутњикПоглед на Цетиње са Ловћена
Поглед на Цетиње са Ловћена - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Пратите нас
Градоначелник Цетиња Александар Кашћелан позвао је данас митрополита Јоаникија да, како наводи, покаже мудрост, разборитост и понизност у Христу, и да у миру и достојанствено, на неком другом месту, прими митрополитско звање.
Кашћелан је позвао представнике извршне и законодавне власти, као и народне заступнике у националном и локалним парламентима, да се уздрже од тешких речи и активности којима се поларизује црногорско друштво.
У писму достављеном медијима, Кашћелан је навео да разуме незадовољство грађана због најављеног устоличења на Цетињу, и позвао их да буду достојанствени и разборити уколико се, како наводи, догађај заиста организује у Престоници.
„Верујем да ће разум превладати и да ће церемонија бити организована на другом месту, јер је све друго, по мом суду, играње с ватром која би могла да има далекосежне последице по све", навео је Кашћелан.
Кашћелан је навео да је црногорско друштво "забрињавајуће поларизовано", те да је најављено устоличење Јоаникија Мићовића за митрополита у Цетињском манастиру, како каже, додатно искомпликовало већ сложену ситуацију.
„Позивам носиоце власти на одговорно поступање, поштовање Устава и међународних аката којима се гарантују људска права и слободе, међу којима посебно истичем право на слободу мисли, савести и вероисповести, право на слободу мишљења и изражавања и прво на слободу мирног окупљања и удруживања", навео је Кашћелан.
Поступања којима смо, како истиче, сведочили претходних дана, у којима се личне преференције, уверења и религијски светоназори носилаца власти представљају као општи, указују на дискриминаторан однос према значајном делу црногорских грађана који другачије мисле и осећају, што је у цивилизованим друштвима недопустиво.
Кашћелан сматра да носиоци државних функција морају да покажу посебну сензибилност у питањима која се тичу вере и религијских права, културне баштине, традиције и обичаја, те да њихов приступ у свакој прилици мора бити инклузиван и ослобођен наклоњености било којој верској или етничкој заједници.
„Давање државног значаја устоличењу верског поглавара једне верске заједнице и ангажовање комплетног безбедносног апарата да би се то остварило, уз отворено застрашивање грађана применом силе јер исказују протест таквом дешавању, тражи грађанску реакцију сваког појединца, цивилног друштва, омбудсмана, али и Делегације Европске уније и других представника међународне заједнице“, навео је он.
Кашћелан је казао да догађај који је најављен за 4. септембар вређа национална и религијска осећања православних Црногораца који, као већински народ у Црној Гори, имају посебан сентимент и поштовање према Цетињском манастиру.
„Нико, нити државна власт, нити верска заједница која је у Цетињском манастиру, а који је власништво Престонице Цетиње, не смеју занемарити ту чињеницу, али ни то да је најављени догађај устоличења митрополита високо ризичан и да су већ сада тензије веома подигнуте“, навео је Кашћелан, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала