„Светски феномен“: Почео Сабор трубача у Гучи /фото, видео/

© Фото : Youtube/Glas zapadne Srbije/PrintscreenОтварање Сабора трубача у Гучи 2021.
Отварање Сабора трубача у Гучи 2021. - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Пратите нас
После годину дана паузе данас су у Гучи поново загрмеле трубе и означиле почетак јубиларне 60. по реду драгачевске смотре лимених инструмената.
Сабор у Гучи окупио је и овога пута најбоље оркестре из читаве Србије, који ће се борити за престижну Златну трубу, а саборску заставу подигао је домаћин смотре, председник Матице српске, Драган Станић, преноси Глас западне Србије.
„Кад слушате наше виртуозе, дешава се нешто несвакидашње и празнично. Музика престаје да буде само то, него се издиже до чудесних висина. Оно што је аутентично јесте да може да се појави само на овом месту. Баш због тога труба треба да буде очувана као културно нематеријално добро читавог света. Гуча је не само национални, већ и светски феномен. Сабор трубача је одавно престао да буде само локална светковина, за ових шест деценија постала је истински и суштински важна за наш народ“, изјавио је Станић.
Музички уредник 60. Сабора трубача ове године је истакнути трубач Дејан Петровић.
„Велика ми је част, али и обавеза према оцу и деди од којих сам све научио. Ушао сам у ово причу чистог срца како га вратили на оне старе стазе. Ово је Гуча, ово је Србија“, изјавио је Петровић.
Колико је труба недостајала Србима показује и пуна Гуча, без обзира на све строге епидемијске мере које су прописане. Пуно срце је и трубачима који увек наглашавају да је ова драгачевска варошица њихова друга кућа.
„Само овде свирамо пуним срцем и читавом душом. Година без Сабора била је празна и болна. Жељно смо ишчекивали овај август, припремали смо се месецима за такмичење јер појавити се на великој позорници је велика част за све нас, али и одговорност“, рекао је трубач Бојан Ристић.
Сабор трубача у Гучи траје до недеље, 13. августа, када је предвиђено главно такмичење на ком ће лимене инструменте укрстити 16 оркестара.
Председник Саборског одбора, Миливоје Доловић, пожелео је добродошлицу свим саборашима.
„Дуга традиција је иза нас. Сабор је део свих нас и у нашим срцима. Могу да кажем само - добро дошли, добрима дошли“, рекао је Доловић, преноси Танјуг.
Споменик трубачу у центру Гуче - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2018
Тајна Гуче: Како је сеоски вашар израстао у светску атракцију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала