Конзервирана риба у Србији под лупом инспектора

CC0 / Pixabay / Конзервирана риба
Конзервирана риба - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2021
Пратите нас
Конзерве туњевине италијанске компаније „Рио маре“, које се продају у Србији, безбедне су за употребу, потврдио је ванредни инспекцијски надзор ветеринарске инспекције.
Ипак, како пишу „Новости“, започета је опсежна акција ове службе, па су „под лупом“ сада све конзервиране врсте рибе, међу којима и компанија „Мирна“ из Ровиња, „Деламарис“ из Сплита, али и других дестинација, одакле ова врста хране долази на српско тржиште.
„Ради се ванредна контрола свих ових производа, а инспекцијски надзор ‘Рио маре’ туњевине је завршен и анализе су показале да је производ исправан“, рекао је за лист Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.
Како се наводи у саопштењу Управе за ветерину, лабораторијском анализом конзерви „Рио маре“, различитих серија, утврђено је да у њима нема примеса страних материја, па ни опиљака метала.
Ванредна контрола ради се и због апела потрошача, а све у циљу поштовања безбедности хране. Туњевина „Рио маре“, у маслиновом уљу, 2x80 грама, повучена је са хрватског тржишта, јер се у њој могу наћи комадићи метала.
Сладолед - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Како је сладолед с пестицидом завршио у Србији
Иначе, ових дана аларм око безбедности хране, у Европској унији, али и у Србији све се више пали. Систем за брзо обавештење ЕУ-РАСФФ упозорио је надлежне у нашој земљи да и сладолед „Милка“ и „Кит-Кет“ — штапић и мини-штапић, који је увезен из Пољске, није за употребу, јер садржи стабилизатор са етилен-оксидом - LYGOMME FM 4605, наводи лист и додаје да је упозорење послала Румунија.
„Пре него што је стигло обавештење из ЕУ, компанија која га дистрибуира у Србији обавестила је Управу за ветерину да су два лота сладоледа увезена из Пољске контролисана на присуство етилен-оксида, али он није детектован“, кажу у Управи.
„Пошиљка, међутим, неће бити стављена у промет, до одлуке надлежних. На основу информација које се размењују у оквиру РАСФФ утврђено је да је спорни стабилизатор коришћен у разним врстама производа: веге-бургери, брашно од рогача и парадајз сос и да се његово сигурно присуство може доказати само испитивањем директно у самом адитиву“
У Управи кажу да је, после РАСФФ обавештења, истрагом утврђено да је у питању један спорни увезени лот бр. ПЛ1048, бренда „Кит-Кет“, који неће моћи да се продаје у Србији.
Како се подсећа, земље ЕУ и Србија недавно су повукле сладоледе „М&М“, „Твикс“ и „Сникерс“. Наша земља је ову пошиљку зауставила на граници, када је пристигла из Шпаније.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала