Флаширана вода штетнија од чесмоваче - чак 3.500 пута

CC0 / пиксабеј / Пластична боца
Пластична боца - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Годишње се у свету купи преко 50 милијарди боца флаширане воде од којих већина, одмах по испијању, заврши у смећу.
Међутим, гомилање пластичног отпада није једино што треба да нас брине када је реч о пластичним флашама, пише Енергетски портал.
Према подацима Асоцијације за рециклажу из Оукланда (The Oakland Recycling Association), производњом ПЕТ боца ослобађа се ацетон, бензен, тоулен, метилен-хлорид и друге хемикалије опасне по околину и запослене, а ту су и студије према којима људи који пију флаширану воду имају веће шансе да унесу честице микропластике.
Недавну студију о утицају флаширане воде на околину и наше здравље спровео је и Институт за глобално здравље у Барселони.
До пораста куповине флаширане воде дошло је јер јавност често сумња у квалитет воде из славина, а ту је и маркетинг компанија које исте углавном повезују са планинским изворима и здравим начином живота.
Зато су истраживачи са Института спровели студију како би утврдили последице прекомерне куповине флаширане воде. Пошавши од питања "шта би се догодило када би сви у Барселони прешли на воду у боцама", дошли су до податка да би годишње нестало 1,43 врста, док би трошкови производње боца и испумпавања воде износили 83,9 милиона америчких долара. Негативан утицај на животну средину био би 3.500 већи када би сви пили флаширану воду него када би конзумирали чесмовачу.
Иако су се, ради лакшег баратања подацима, истраживачи фокусирали искључиво на Барселону, ова студија добро илуструје какве последице има фаворизовање флаширане уместо воде из славине.
Јасно је да квалитет чесмоваче није свуда исти већ варира од земље до земље, и од града до града, али тамо где је квалитетна, наводе у студији, она је ипак бољи избор.
Прочитајте још:
Вода - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2018
Повратак чесмоваче у Европској унији
Вода - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2019
Флаширана вода: Велики бизнис или велика превара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала