Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Косачов: Нестабилност у Авганистану прети целом свету

© REUTERS / STRINGERПрипадници талибанског покрета у Авганистану
Припадници талибанског покрета у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Пратите нас
Нестабилност у Авганистану прети готово свим земљама света, потребно је интензивирати сарадњу обавештајних агенција, узимајући у обзир могућу појаву нове базе међународног тероризма у тој земљи, изјавио је потпредседник Савета Федерације Русије Константин Косачов.
„Шта учинити? Успоставити широку међународну сарадњу о Авганистану. Амерички председник (Џо) Бајден јуче је наложио америчким оружаним снагама и обавештајној заједници да помно прате ситуацију како би спречили раст тероризма у Афганистану. Мислим да се наши интереси ту укрштају и не само са Америком: нестабилност у Авганистану прети готово свим земљама света, узимајући у обзир могућу појаву нове базе међународног тероризма, као и потенцијалне приливе избеглица, првенствено у Европу“, написао је Косачов на Фејсбуку.
Посланик је уверен да је због тога потребно интензивирати дипломатију и сарадњу између обавештајних агенција.
„Време је да се оставе по страни омиљене ‘играчке’ Запада на тему ‘супротстављања демократије и ауторитаризма’ и позабавимо се стварним претњама“, нагласио је сенатор.
Према његовим речима, да би се искључиле могуће авантуре талибана (терористичка организација забрањена у Русији) у Авганистану, потребно је ојачати одбрамбене снаге преко Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ).
„(Неопходно) ојачати одбрамбене снаге путем ОДКБ-а како се не би јавила ни помисао о могућим авантурама у суседним земљама. То се односи и на сарадњу у области противтероризма, сузбијања трговине дрогом, као као и мере за спречавање идеолошког утицаја радикала на становништво суседних региона“, написао је сенатор на Фејсбуку.
Последњих месеци у земљи је ескалирао сукоб између владиних снага и талибана. Погоршање ситуације почело је након повлачења америчких трупа из Авганистана, што је руско Министарство спољних послова назвало признањем неуспеха мисије.
Припадници покрета Талибан започели су у недељу офанзиву на Кабул, након што су опколили главни град Авганистана.
Земљина лопта у рукама човека - Sputnik Србија
Све вести из света

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала