Зарада од вакцина: Приход Бионтека у другом тромесечју 2021. сто пута већи него у истом периоду 2020

© AP Photo / Stephen Dunn„Фајзерова“ вакцина против вируса корона
„Фајзерова“ вакцина против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Пратите нас
Немачка биотехнолошка компаније „Бионтек“ објавила је да јој је приход више него устостручен у другом тромесечју ове године захваљујући продаји вакцине против вируса корона, уз прогнозу да ће у целој години достићи 15,9 милијарди евра.
У другом тромесечју приход немачке компаније која је развила вакцину у сарадњи с америчким „Фајзером“ скочио је на 5,31 милијарди евра. У истом прошлогодишњем периоду износио је 41,7 милиона евра.
Нето добит износила је у периоду од априла до јуна 2,79 милијарди евра. Друго тромесечје прошле године компанија је закључила с губитком од 88,3 милиона евра.
Наводе да су заједно с „Фајзером“ до 21. јула ове године испоручили више од милијарду доза вакцина у више од 100 земаља и територија широм света и потписали уговоре о испоруци приближно 2,2 милијарде доза, преноси Хина.
У тој компанији очекују да ће до краја ове године њихов годишњи капацитет за производњу вакцина достићи три милијарде доза, а у 2022. требало би да буде проширен на четири милијарде доза.
„Бионтек“ процењује да ће у финансијској 2021. години, након испоруке тренутно уговорене 2,2 милијарде доза вакцина, њихов приход износити 15,9 милијарди евра.
„Фајзер“ је крајем прошлог месеца подигао процену свог удела у овогодишњем приходу од продаје цепива на 33,5 милијарде долара.
Вакцина „Фајзер-Бионтек“ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
„Фајзер“ планира да заради 15 милијарди долара годишње од вакцине против короне
У компанији истичу и да се спроводе додатна клиничка испитивања како би добили дозволе за вакцину у још ширем кругу земаља и у додатним групама становништва, као што су деца у доби од шест месеци до 11 година и здраве труднице.
Такође, додају и да, „иако трећа доза има потенцијал да сачува највиши ниво ефикасне заштите од свих варијанти вируса“, укључујући делту, развијају и планирају да клинички тестирају побољшану верзију вакцине која циља на протеин шиљка. Клиничко испитивање треба да почне до краја месеца, уколико буду одобрене све потребне дозволе, наводи се у саопштењу компаније.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала