ОДКБ ће предузети мере у случају заоштравања ситуације на граници Авганистана и Таџикистана

© Фото : Пресс-служба ЦВО / Уђи у базу фотографијаРуске тенковске јединице на војној вежби у Таџикистану
Руске тенковске јединице на војној вежби у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) пажљиво прати развој ситуације на таџикистанско-авганистанској граници. Организација ће предузети мере у случају погоршања ситуације, али за сада нема потребе за тим, изјавио је генерални секретар ове организације Станислав Зас.
„У случају погоршања ситуације и угрожавања безбедности Републике Таџикистан, биће предузете све потребне колективне мере предвиђене статутарним документима за пружање помоћи савезнику“, рекао је Зас.
Према његовим речима, У међувремену „таџикистанске безбедносне снаге у потпуности контролишу ситуацију на граници и нема потребе да се користе механизми ОДКБ-а“.
Припадници талибанског покрета у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Криза у Авганистану
Косачов: Нестабилност у Авганистану прети целом свету
„Нема сумње да ће ситуација око Авганистана бити једно од главних питања за дискусију на предстојећој седници Савета за колективну безбедност ОДКБ-а, која ће се одржати средином септембра у главном граду Републике Таџикистан у граду Душанбе“, додао је генерални секретар организације.
Зас је истакао да су почеле припреме за војне вежбе здружених снага ОДКБ-а које ће се наредних месеци одржати на таџикистанско-авганистанској граници.

Ситуација у Авганистану утиче на Средњу Азију

Прелазак Кабула и великог дела Авганистана под контролу талибана (терористичке организације забрањене у Русији) забрињава, констатовао је он.
„Брза офанзива покрета ‘Талибан’, предаја главног дела територије Авганистана под његову контролу, укључујући државне границе и главни град Кабул, као и фактичка промена власти у земљи, значајно ће утицати на ситуацију у средњоазијском региону колективне безбедности ОДКБ-а -а и изазвати дубоку забринутост“, закључио је он.
Ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове. Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“. Портпарол политичке канцеларије Талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.
Прочитајте још:
Руски дипломата: Заузимање Кабула било неочекивано, преценили смо оружане снаге Авганистана
Хаос на аеродрому у Кабулу, америчке снаге пуцале, очевици наводе да има жртава /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала