Каварић: Недопустиво да Вељовић подстиче на насилне протесте

© Фото : Јутјуб/ Vijesti OnlineВеселин Вељовић
Веселин Вељовић - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Пратите нас
Далибор Каварић, правни заступник Митрополије црногорско приморске, оштро је критиковао, како каже, недопустиве изјаве савјетника предсједника Црне Горе и бившег директора Управе полиције Веселина Вељовића у којима он позива на окупљање на Цетињу на дан устоличења митрополита Јоаникија.
Апсолутно је недопустиво, каже Каварић за Спутњик позивање Вељовића на слободу говора и јавног окупљања, које је изрекао у својој колумни у Побједи и након саслушања у државном тужилаштву, јер се ту ради о томе да то окупљање има за циљ нарушавање јавног реда и мира, уставног поретка, да има за циљ насилне протесте против државних органа или позивање руководилаца да не поштују државне органе којима руководе.
„Недопустив је сваки говор који је усмјерен у том правцу, а који подстрекује насилне протесте, а видјели смо да има група које преко Фејсбука и друштвених мрежа позивају да се по сваку цијену спријечи једна уобичајена црквена канонска радња, која представља свечани чин увођења једног епископа у живот цркве, који је на легалном Сабору изабран за црногорског митрополита“, каже Каварић.
Он посебно скреће пажњу на чињеницу да је Вељовић након изласка из Тужилаштва покушао да умањи своју кривицу, наводно истичући да позива на мирне протесте. Јасно је да се не ради ни о мирним, ни ненасилним ни демократским протестима на које Вељовић позива, каже наш саговорник.
„Ријеч је о насилним протестима који имају за циљ изазивање панике, нереда, паралисања саобраћаја и сваког живота на подручју пријестонице Цетиње. Ја сам раније упозорио преко друштвених мрежа да постоје насилне групе које су спремне за такав сценарио,“ каже адвокат.
Каварић истиче да вјерује да ће држава и њени органи, с обзиром да имају оперативне податке и институционалну моћ, омогућити тог дана функционисање правног система, и да ће да се омогућити уставом загарантовано право цркви да обави свечаност.

„У јавности се из незнања или из зле намјере полемише да се у конкретном случају ради о провокацији цркве у вези са догађајем увођења митрополита у трон које се организује на Цетињу. Увођење митрополита црногорског приморског може се обавити једино тамо гдје је сједиште епископије, гдје је трон Митрополије као престоне епископске јединице. Трон Светог Петра Цетињског је на Цетињу и ту се митрополит уводи у чин. То није исто што и хиротонисање, мада је Јоаникије и хиротонисан у Цетињском манастиру 1999 година“, подсјећа Каварић за Спутњик.

Најављена церемонија устоличења Јоаникија за митрополита црногорско-приморског 5. септембра у Цетињском манастиру изазвала је буру реакција у Црној Гори, званичника који поздрављају одржавање, опозиције која се противи и најаву окупљања од стране удружења, грађана.
Вељовић је у ауторском тексту за Побједу прије пар дана поручио да је "дужност свих грађана Цетиња и осталих грађана Црне Горе да у првим данима септембра буду заједно на Цетињу".
Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић је изјавио тим поводом да Вељовић наставља да својим изјавама распирује нетрпељивост међу грађанима Црне Горе и свако мало је у средишту нечега што закон третира кроз кривично законодавство. Кривокапић је истакао да се под маском слободе говора Вељовић отворено мијеша у рад полиције и њене Уставне надлежности.
Вељовић је након тога саслушан у Вишем државном тужилаштву па пуштен.
Прочитајте још:
Дритан Абазовић, лидер УРА - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Абазовић: Вељовић хушка због својих циљева
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Порука са Цетиња уочи устоличења Јоаникија: Сачувајмо мир и достојанство
Скуп „црногорских патриота“ на Цетињу, испред Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Тврђава сепаратизма или духовни центар Срба: Зашто је баш на Цетињу поприште историјског сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала