Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Нестваран призор: Паничан бег од талибана – 640 људи стало у један авион /фото/

© AP Photo / Verified UGC via APАвганистанци у паници покушавају да се укрцају у амерички војни авион у покрету и евакуишу из земље коју преузимају талибани.
Авганистанци у паници покушавају да се укрцају у амерички војни авион у покрету и евакуишу из земље коју преузимају талибани. - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Пратите нас
Амерички транспортни авион евакуисао је око 640 Авганистанаца из Кабула у Катар, што је скоро рекордан број људи који је превезен том летелицом.
Портал „Defence one“ објавио је фотографију унутрашњости препуног авиона, који је у нормалним околностима предвиђен за превоз до 150 људи.
На друштвеним мрежама у понедељак су се појавили снимци људи у традиционалној одећи који се хватају за овај авион док је био покрету, покушавајући да напусте Авганистан. Потом се на другом снимку види како нешто испада из авиона који полеће, а локални медији претпостављају да се ради о људима који су се ухватили за крило авиона.
„Друштвеним мрежама почео је да се шири видео на коме се две особе држе за авион и падају на земљу неколико минута након полетања“, јавила је локална телевизија „Шамшад њуз“.
Позивајући се на неименованог званичника, портал наводи да је у авиону било око 640 особа, иако се претходно појавио аудио-снимак из кокпита, на ком се чује да их је било 800.
Додаје се и да посада прво није намеравала да прими толико велики број људи у авион типа „Ц-17“, али да су их ипак пустили видевши колика паника влада.
Иначе, тај авион је само једном превезао више људи. То се догодило 2013. године када је превезао 670 особа који су бежали од налета тајфуна на Филипинима.
Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива припадника покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) на велике градове. Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Истог дана ушли су у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио масакр“. Портпарол политичке канцеларије талибана Мухамед Наим касније је објавио да је рат у Авганистану завршен.
Авганистанци на аеродрому у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Криза у Авганистану
Бег од талибана директно у смрт: Језиви снимци из Кабула – људи падају са авиона у лету /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала