Осећа ли неко кривицу када се врати са годишњег одмора - постоје четири разлога за то

© PixabayЛењост
Лењост - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2021
Пратите нас
Иако нисте били на радном месту, није лако да се потпуно искључите из пословног света, а то може да изазове стрес, чак и осећај кривице.
Стручњаци кажу да је то због тога што смо постали зависници од сталног проверавања пословног мејла, па не можемо да се опустимо из страха да нешто важно не пропустимо. Тај осећај кривице или несигурности јавља се из више разлога и зависи од врсте посла коју обављамо, али и нивоа наше одговорности у колективу.
Психолози су то свели на неколико питања која би свако требало да постави себи:

Како су подељене обавезе унутар вашег тима?

Делегирање обавеза значи да верујете свом тиму да је у стању да обави посао који ви уобичајено радите. Ако нисте сигурни у то, нећете се ни одморити док сте на одмору.

Верујете ли свом тиму?

Уверени сте да је ваш тим способан да добро обави посао. Одаберите некога из тима ко може да вас растерети док сте на одмору. Нека вас позове само ако је нешто заиста хитно.

Осећате ли се преко потребним?

Ваш его не може на одмор, мада знамо да се може без свакога. Зато дајте свом тиму или колегама простор да раде ствари на свој начин. Можда ће вам отворити нове могућности о којима нисте размишљали.

Да ли се осећате кривим због одмора?

Имате ли осећај да нешто дугујете компанији, да нисте заслужили предах или да не радите довољно? У том случају можете да доживите стрес и емоционалну исцрпљеност. Било би добро да се обратите психологу који ће вам помоћи да ојачате самопоштовање, самосвест и научите да постављате ограничења, пренео је Магазин новости.
Прочитајте још:
радници - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Радна недеља до четвртка постала хит међу послодавцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала