Бугарски експерт: Србија не пушта Северну Македонију у ЕУ

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Македоније на згради амбасаде
Застава Македоније на згради амбасаде - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Скопски политичари граде у својој држави нови „кинески зид“, подржавајући нацрте закона који се тичу односа са Бугарском, рекао је бугарски експерт заједничке бугарско-македонске комисије Кирил Топалов, коментаришући недавну одлуку македонског парламента којом се забрањује да македонска нација и језик буду предмет преговора са Бугарском.

„Постоји сумња да они не желе да приступе Европској унији. Уместо тога они се правдају тиме да их Бугарска не пушта. Њихов народ жели да се прикључи Европској унији, јер желе да имају слободан приступ Европи. Међутим, њихова влада их обмањује и говори „да, ми се боримо, путујемо, састајемо се са Бугарима и припремамо целокупну Европску унију против њих“, изјавио је експерт у емисији „бТВ“.

Притом, у реалности Северна Македонија не може да приступи Европској унији, наставио је Топалов.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021
Бугарски европосланик: Дрзак план Заева да Бугаре упише у македонски устав пред улазак у ЕУ

„А знате зашто? Београд их не пушта и никада их неће пустити у ЕУ пре себе, а можда то не жели да уради, јер Београд и нема неких посебних жеља да буде члан ЕУ. Иза Београда је друга сила која га спречава да уђе у ЕУ“, навео је експерт.

Члан комисије је изјавио да македонска делегација обесмишљава Споразум о пријатељству који је потписан међу државама 2017. године. Подсетимо, један од важнијих услова документа је плодотворан рад експерата обе државе и постизање консензуса по спорним историјским питањима.
Подсетимо, Бугарска је већ неколико пута одбила да подржи почетак преговора о придруживању Северне Македоније Европској унији. Из Софије је саопштено да Скопље не реализује билатерални споразум из 2017. године и да саботира састанке заједничке историјске комисије која ради на решавању несугласица по питању заједничке историје две земље. Такође, Бугарска захтева од Северне Македоније да престане са говором мржње против Бугара и да не промовише идеју постојања македонске мањине у Бугарској.
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Бугарски министар: Устав Македоније признаје Србе и Албанце, али не и Бугаре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала