Устоличење Јоаникија на Цетињу 5. септембра, дочек патријарха дан раније у Подгорици

© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије устоличиће новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру 5. септембра, наводи се у протоколу - позивници која је упућена гостима, највишим државним функционерима, министрима, челницима владајућих политичких партија, дипломатском кору и представницима судства и тужилаштва, пише подгоричка Побједа.
"Света архијерејска литургија коју служи његова светост патријарх српски, господин Порфирије биће одржана у Цетињском манастиру, који у наставку устоличава његово високо преосвештенство митрополита Јоаникија", наводи се у позивници у коју је Побједа имала увид и прецизира да ће литургија почети у 9 сати у Цетињском манастиру.
По завршетку устоличења, по протоколу, биће одржан свечани ручак у Владичанској башти испред Цетињског манастира, што значи да СПЦ не рачуна на протесте патриотско-комитских организација и грађана који већ данима најављују окупљања испред Манастира, наводи Побједа.
Дочек за патријарха Порфирија у Црну Гору предвиђен је за дан раније, 4. септембра, у Храму Христовог васкрсења у Подгорици.
"Свечани дочек патријарха Порфирија је у Храму Христовог васкрсења у Подгорици. Доксологија и велика вечерња служба биће одржана 4. септембра у 18 часова. После вечерње службе, биће одржан свечани коктел у крипти Храма", пише у протоколу.
Сабор Српске православне цркве на заседању одржаном 29. маја изабрао је Јоаникија за митрополита црногорско-приморског СПЦ.
Митрополит Јоаникије долази на чело Митрополије црногорско-приморске након смрти митрополита Амфилохија.
Јоаникије је био администратор Митрополије црногорско-приморском до избора новог митрополита.
Због најављеног окупљања грађана, црногорских патриотских организација и удружења, али и чињенице да се огроман број Цетињана оштро противи, Агенција за националну безбедност разматра начине организације церемоније.
Одлука о начину организације, тврде извори Побједе, држаће се у тајности до последњег тренутка.
Скуп „црногорских патриота“ на Цетињу, испред Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Тврђава сепаратизма или духовни центар Срба: Зашто је баш на Цетињу поприште историјског сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала