Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Авганистанске избеглице ексклузивно за Спутњик: Не смемо да се вратимо, талибани ће нас убити

© Sputnik / Osman Nuri CeritИзбеглица из Авганистана
Избеглица из Авганистана - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Авганистанци, који су пре неког времена побегли у Турску због тешке финансијске ситуације у својој домовини или због прогона талибана (терористичка организација забрањена у Русији), сада са забринутошћу посматрају шта се дешава у Авганистану. Како кажу, плаше се да ће их талибани убити ако се врате у земљу.
Неколико авганистанских избеглица који живе у Турској испричало је за Спутњик шта их је нагнало да побегну из Авганистана и како се осећају поводом чињенице да су талибани преузели власт у земљи.
Мухамед Џемшид, чијег су брата недавно убили милитанти покрета „Талибан“, испричао је своју причу.

„Талибани раде страшне ствари иза камере. Убијају људе. Мој брат је био чиновник, командант. Мој отац је пензионисани полицајац, не ради, седи код куће. Не може се наћи посао у Авганистану. Моја породица, која је тамо остала, чека новац који им шаљем. Плашим се да се вратим у Авганистан, јер ће ме талибани убити“, објаснио је Џемшид.

Припадници специјалних снага авганистанске војске - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Криза у Авганистану
Авганистански научник о ситуацији у Кабулу: Не смемо изаћи из куће

Талибани ће ускоро показати право лице

С друге стране, Џавид, који је у Турску дошао пре три године, зарађени новац шаље кући за лечење болесне сестре.
„Авганистан је продат. Власти су узеле новац и напустиле свој народ. Американци су били у земљи 20 година и нису могли ништа да учине. Сада су Американци отишли, а на њихово место су дошли талибани, који покушавају да се покажу из најбољег светла, али када власт дефинитивно пређе у њихове руке, показаће своје право лице. Живим овде сам, цела породица ми је остала у Авганистану, не могу ни да успоставим контакт са њима, да сазнам како су. Плашимо се талибана“, рекао је он.
За Спутњик је говорио и Хабиб Рахман, чија је супруга са двоје деце остала у Авганистану. Како каже, страхује да се врати у своју земљу, јер мисли да ће га милитанти убити.
„Веома ми је тешко овде, али не смем да се вратим – талибани ће ме убити. Срце ми се цепало када сам гледао снимке онога што се дешавало у Авганистану и како су гинули људи. Не можемо да позовемо своју родбину, немамо контакт с њима“, додао је.
Милитанти покрета Талибан у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Криза у Авганистану
Ексклузивна репортажа: Како живи Кабул првог дана власти талибана
Страх од нове власти у Авганистану осећа и Фахретин који је стигао у Турску пре две године.
„Видео сам снимке како су људи трчали за авионом који је полетао. То је страшно. Авганистански народ се нашао у веома тешком положају. Како би се спасили, покушавају да се укрцају у авион и одлете. Талибани не знају за сажаљење. Не желимо да се вратимо назад, јер се плашимо да ће нас тамо убити. Стога апелујемо на турски народ и молимо да не протерују Авганистанце“, изјавио је авганистански држављанин.
© AP Photo / Shekib RahmaniМеђународни аеродром у Кабулу
Међународни аеродром у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Међународни аеродром у Кабулу
Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља након што је почела офанзива талибана на велике градове.
Талибани су у недељу преузели контролу над свим граничним прелазима. Током дана милитанти су ушли у Кабул и преузели контролу над председничком палатом. Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, „спречио крвопролиће“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала