https://sputnikportal.rs/20210819/koliko-razbijeno-jaje-u-pakovanju-moze-biti-opasno-1128579756.html
Колико је опасно разбијено јаје у паковању
Колико је опасно разбијено јаје у паковању
Sputnik Србија
Приликом куповине јаја у супермаркетима неретко се дешава да бар једно у паковању буде разбијено. Стручњаци упозоравају да та напукла јаја могу бити веома... 19.08.2021, Sputnik Србија
2021-08-19T14:58+0200
2021-08-19T14:58+0200
2021-08-26T03:15+0200
јаја
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/13/1128579627_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_d6d0561e58c2ccac5b6d2c2742036a55.jpg
Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине рекао је да, када се нађу у таквој ситуацији, потрошачи не би требало да узимају јаје и пребацују га из једне у другу кутију.Требало би узети другу кутију у којој јаја немају никаква оштећења да би били потпуно сигурни да нећете добити неку инфекцију, казао је за РТС Крњаић.Стручњаци упозоравају на могућност заразе салмонелом, чији су најчешћи симптоми грчеви у стомаку, повишена температура и малаксалост.„Салмонела је бактерија која се добија конзумирањем хране која је контаминирана, а недовољно термички обрађена и то је најчешће реч о намирницама животињског порекла, најпре месо, месне прерађевине, млеко и млечни производи, поготово јаја и производи од јаја“, објашњава др Соња Гиљача, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.Крњаић додаје да, поред салмонеле, могу и неке друге бактерије да уђу, попут кампилобактера или неких других микроорганизама које могу довести до тога да се јаје поквари, при чему мења и изглед и мирис.„Међутим, салмонеле некада могу да буду присутне и да вама јаје на први поглед делује потпуно употребљиво и ви да добијете инфекцију“, упозорио је Крњаић.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/13/1128579627_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_f5e84409a8fc0bd3f759a9021097c4e9.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
напукла јаја, поломљена јаја, јаје, јаја, салмонела, опасност
напукла јаја, поломљена јаја, јаје, јаја, салмонела, опасност
Колико је опасно разбијено јаје у паковању
14:58 19.08.2021 (Освежено: 03:15 26.08.2021) Приликом куповине јаја у супермаркетима неретко се дешава да бар једно у паковању буде разбијено. Стручњаци упозоравају да та напукла јаја могу бити веома опасна и да их не треба дирати.
Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине рекао је да, када се нађу у таквој ситуацији, потрошачи не би требало да узимају јаје и пребацују га из једне у другу кутију.
Требало би узети другу кутију у којој
јаја немају никаква
оштећења да би били потпуно сигурни да нећете добити неку инфекцију,
казао је за РТС Крњаић.
Стручњаци упозоравају на могућност заразе салмонелом, чији су најчешћи симптоми грчеви у стомаку, повишена температура и малаксалост.
„Салмонела је бактерија која се добија конзумирањем хране која је контаминирана, а недовољно термички обрађена и то је најчешће реч о намирницама животињског порекла, најпре месо, месне прерађевине, млеко и млечни производи, поготово јаја и производи од јаја“, објашњава др Соња Гиљача, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.
Крњаић додаје да, поред салмонеле, могу и неке друге бактерије да уђу, попут кампилобактера или неких других микроорганизама које могу довести до тога да се јаје поквари, при чему мења и изглед и мирис.
„Међутим, салмонеле некада могу да буду присутне и да вама јаје на први поглед делује потпуно употребљиво и ви да добијете инфекцију“, упозорио је Крњаић.