Колико је опасно разбијено јаје у паковању

CC0 / Pixabay / Јаја
Јаја - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Пратите нас
Приликом куповине јаја у супермаркетима неретко се дешава да бар једно у паковању буде разбијено. Стручњаци упозоравају да та напукла јаја могу бити веома опасна и да их не треба дирати.
Дејан Крњаић са Факултета ветеринарске медицине рекао је да, када се нађу у таквој ситуацији, потрошачи не би требало да узимају јаје и пребацују га из једне у другу кутију.
Требало би узети другу кутију у којој јаја немају никаква оштећења да би били потпуно сигурни да нећете добити неку инфекцију, казао је за РТС Крњаић.
Стручњаци упозоравају на могућност заразе салмонелом, чији су најчешћи симптоми грчеви у стомаку, повишена температура и малаксалост.
Салмонела је бактерија која се добија конзумирањем хране која је контаминирана, а недовољно термички обрађена и то је најчешће реч о намирницама животињског порекла, најпре месо, месне прерађевине, млеко и млечни производи, поготово јаја и производи од јаја“, објашњава др Соња Гиљача, епидемиолог Градског завода за јавно здравље.
Крњаић додаје да, поред салмонеле, могу и неке друге бактерије да уђу, попут кампилобактера или неких других микроорганизама које могу довести до тога да се јаје поквари, при чему мења и изглед и мирис.
„Међутим, салмонеле некада могу да буду присутне и да вама јаје на први поглед делује потпуно употребљиво и ви да добијете инфекцију“, упозорио је Крњаић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала