Шеклер: Србији потребно истраживање комбинације руске и кинеске вакцине

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Пратите нас
Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер изјавио је данас да би Србија требало да спроведе веће истраживање ефективности комбинације кинеске и руске вакцине против вируса корона, с обзиром да су те две вакцине највише коришћене у нашој земљи.
Гостујући на ТВ К1, Шеклер је рекао да ће то бити од користи нарочито због најава да ће се у Србији производити Спутњик Ве на Торлаку и да ће се отворити и фабрика Синофарм вакцине.
„Логично је да ми као земља која ће производити те две врсте вакцина испитамо како делују оне у комбинацији, да нађемо идеалну комбинацију те две вакцине, јер онда не зависите ни од каквог увоза ако може да се постигне пристојна заштита“, рекао је Шеклер.
Дарија Кисић Тепавчевић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Имунитет после треће дозе траје годинама: Дарија Кисић Тепавчевић о вакцинацији
Када је реч о трећој дози вакцине против вируса корона, искуства страних земаља које су комбиновале вакцине показују добре резултате, те да се након два Синофарма може користити и Фајзер и Синофарм и Спутњик Ве, поновио је Шеклер.
Шеклер је рекао да и сам врши експеримент, те да се након два Синофарма одлучио за Спутњик Ве.
Дан након вакцинације осећао се лоше и објаснио је да је то нормална реакција организма на другачију дозу вакцине, те да се грађани који се на ту комбинацију одлуче не уплаше.
Каже и да је неколико његових пријатеља доктора такође пробало различите комбинације, па ће након, додаје, неколико недеља када ураде анализе крви видети која је комбинација најбоља и која пружа највећу заштиту од вируса корона.
На питање да прокоментарише став епидемиолога Предрага Кона да он неће комбиновати вакцине, Шеклер каже да поштује његов став, али да он, као имунолог, тражи комбинацију која даје бољу заштиту макар и за два одсто.
„Најважнија ствар је да ниједна од ових варијанти не угрожава живот и да даје бољу заштиту. У Коновој изјави не видим ништа спорно, ако примите исту дозу, свакако добијате заштиту, ја то гледам имунолошки шта пружа најбољу заштиту“, рекао је Шеклер.
Упитан да прокоментарише тврдње појединих грађана да Синофарм не пружа довољну заштиту и да међу зараженима има и вакцинисаних, највише Синофармом вакцином, он објашњава да је то вакцина која је дата у највећем проценту у нашој популацији, те да је логично да ће имати и већи број заражених, у односу на вакцине које су количински мање биле присутне на тржишту.
Вирусолог је позвао грађане да се вакцинишу и оценио да ће се у наредном периоду највише заражавати управо невакцинисани.
Шеклер је додао да очекује да се 90 одсто вакцинисаних неће заразити, али да око 10 одсто хоће, али с блажим симптомима, преноси Танјуг.
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Трећа доза није потребна, саопштила Светска здравствена организација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала