Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Како су Американци бацили милијарде у Авганистану: Десет највећих и најбизарнијих промашаја

© REUTERS / DANISH SIDDIQUIКонвој авганистанских специјалних снага у Кандахару
Конвој авганистанских специјалних снага у Кандахару - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Пратите нас
Американци су буквално бацили милијарде долара у Авганистану на пропале пројекте, који су пуно коштали, а никада нису прорадили. Амерички Конгрес основао је комисију која је 13 година анализирала трошкове у Авганистану, а међу пропалим пројектима у извештају комисије издваја се десет највећих промашаја.
Сједињене Америчке Државе потрошиле су на „мир и стабилност“ у Авганистану више од билиона долара, односно хиљаду милијарди, највећи део новца отишао је америчкој војсци, али су милијарде бачене на потпуно бесмислене и неуспешне пројекте, пише „Блумберг“.
Амерички Конгрес основао је посебну комисију која је 13 година анализирала успехе и неуспехе америчке мисије у Авганистану, покушавајући да контролишу на шта се баца новац америчких пореских обвезника. Америчко надзорно тело, односно Специјални главни инспектор за обнову Авганистана (Сигар) уочио је неколико катастрофалних финансијских одлука које су објављене у њиховом извештају.

Авиони вредни пола милијарде продати као старо гвожђе

© AFP 2023 / WAKIL KOHSARБаза Баграм у Авганистану
База Баграм у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
База Баграм у Авганистану
На првом месту су авиони вредни 549 милиона долара, који су завршили као отпад. Американци су авганистанском ваздухопловству наменили 20 обновљених авиона Г222, италијанске производње.
Међутим, због лошег одржавања на аеродрому у Кабулу, 16 авиона остало је неупотребљиво. На крају су понуђени на продају у старо гвожђе, по цени од 32.000 долара. Због тога је америчко министарство правде покренуло и истрагу, али на крају нико није одговарао.

Пут у беспуће

Америчка међународна развојна агенција потрошила је 176 милиона долара на изградњу пута дугог 101 километар између града Гардеза и провинције Кост. Само месец дана по завршетку пута, инспектори Сигара открили су да је пет делова пута уништено, док су делови друга два сегмента нестали, односно однела их је ерозија, показао је извештај ове Комисије из 2016. године.

Маскирне униформе са погрешном шаром

© REUTERS / Omar SobhaniАвганистанска војска стиже на место експлозије аутомобила-бомбе у Кабулу
Авганистанска војска стиже на место експлозије аутомобила-бомбе у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Авганистанска војска стиже на место експлозије аутомобила-бомбе у Кабулу
Американци су потрошили 28 милиона долара за маскирне униформе за авганистанску војску. Међутим, испоставило се да шара на униформама не одговара околини у Авганистану. Пентагон се правдао да је шару одабрао авганистански министар одбране коме се „свидела шумска и урбана варијанта камуфлаже“. На овај случај из 2017. указивао је и тадашњи министар одбране Џим Матис, који је навео да он „треба да служи свима као пример да би се избегавале расипничке одлуке“

Зграде које се „топе“

Пола милиона долара коштала је у мају 2012. године изградња полигона за тренинг специјалне полиције у провинцији Логар. Полигон је имитирао типично авганистанско село. Међутим, само четири месеца касније, вода је почела да продире у зидове, у циглама од којих су зграде изграђене било је превише песка, а премало глине, па су оне почеле да се распадају. Због тога су у извештају добиле назив „зграде које се топе“.

Неуспели рат против дроге

Важан део америчке мисије био је да оспособе авганистанске власти за рат против дроге. Током 15 година САД су потрошиле око 8,6 милијарди долара на авганистанске акције против наркотика. Међутим, резултат је био поразан, пошто је производња опијума достигла историјски врхунац 2017. године, открива извештај Сигара.

Електрична централа без струје

Америчка војска уговорила је са авганистанском компанијом посао вредан 116 милиона долара за изградњу електричне централе која би струјом снабдевала око милион Авганистанаца. Око 60 милиона је потрошено на пројекат који није прорадио јер нису решени правни проблеми, као што је откуп земље или уговор о повезивању централе на систем.

Штаб који нико не користи

Инспектори Сигара открили су да је америчка војска потрошила 36 милиона долара на командни штаб површине скоро 6.000 квадрата у кампу Ледернек у провинцији Хелманд. Штаб је имао места за 1.500 људи, али је 2013. утврђено да је празан, да се не користи и да вероватно никад неће бити искоришћен за оно за шта је намењен.

Хотел духова

Држава је дала кредите од 85 милиона долара за изградњу хотела са 209 соба, као и резиденцијалне зграде са 150 соба у Кабулу, прекопута америчке амбасаде. У новембру 2016. утврђено да ниједна од те две зграде није завршена, да су конструкције напуштене, а оба кредита сврстана су у проблематичне.

Касарна напуштена због кантине

Пентагон је потрошио 3,7 милиона долара за изградњу касарне за авганистанску војску, близу границе с Туркменистаном. Објекти су изграђени, али никада нису кориштени. Разлог је то што није изграђена кантина, односно просторија за исхрану.

Авганистанска војска

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Returning to baseВојници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат
Војници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Војници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат
Сједињене Државе потрошиле су око 83 милијарде долара током 20 година у покушају да изграде авганистанску војску која би могла да се избори са талибанима (организација забрањена у Русији) и обезбеди стабилност Авганистану. Али талибани су ојачали и авганистанска војска доживела је колапс само неколико недеља пошто су се САД повукле из те земље. Чак су и амерички војни лидери били изненађени брзином којом се то догађало.
„Није било извештаја који су предвиђали да ће безбедносне снаге од 300.000 људи нестати за 11 дана“ рекао је генерал Марк Мили, начелник америчког генералштаба.
Талибани су запленили велику количину авиона, хеликоптера, оружја и муниције коју су авганистанској војсци обезбедили Американци.
Џон Сопко, који је надгледао Сигарове ревизије, одговорио је пре месец дана, пре колапса авганистанске власти, на питање да ли су трошкови САД за војску у Авганистану били протраћени.
„То је тешко питање и тешко је рећи да је сав новац протраћен. Истина је да има озбиљних проблема и озбиљне забринутости, прича није завршена, последњи чин није одигран и они би могли да изведу обрт“, рекао је тада Сопко.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
5 Септембар 2022, 13:06
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала