Ни после 23 године не зна се судбина отетих новинара на Косову и Метохији

© Фото : Друштво новинара Косова и МетохијеПостављање плоче отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу
Постављање плоче отетим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Пратите нас
Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије подсетила је данас да су на данашњи дан пре 23 године, на путу Ораховац-Велика Хоча, отети новинари Радија Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић, а да њихове породице, колеге и цела јавност још немају званичне информације о њиховој судбини.
У саопштењу Канцеларије каже се да отмичари Ђуре Славуја и Ранка Перенића нису пронађени, као што нису пронађени ни они који су до сада седам пута вандалски оскрнавили спомен-плочу коју су поставиле њихове колеге као упозорење свима који верују да је заташкавање злочина чин патриотизма и да је трагање за правдом кратког века.
"Завера ћутања којом је обавијен нестанак Ђуре и Ранка представља највећу мрљу на образу управо оних који би на Косову и Метохији требало да се старају о успостављању владавине права и закона", истиче се у саопштењу.
Канцеларија за Косово и Метохију поново је позвала све надлежне међународне и локалне институције у покрајини да обнове истрагу и процесуирају починиоце овог страшног злочина и на тај начин покажу да су заиста, а не само декларативно, посвећени праву и правди, пренео је Танјуг.
У саопштењу се подсећа и да још нису расветљене друге отмице и убиства новинара на Косову и Метохији: Љубомир Кнежевић, новинар приштинског Јединства и дописник Политике, отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна, Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, Миле Буљевић, радник обезбеђења у Телевизији Приштина, киднапован је јуна 1999. године испред Избегличког центра у Приштини.
"Коначно расветљавање ових злочина и проналажење и кажњавање њихових виновника, али и починилаца свих организованих злочина над Србима на Косову и Метохији, једини су пут ка изградњи међусобног поверења и нормализацији односа у покрајини", истиче Канцеларија.
Канцеларија је затражила од међународних институција на Косову и Метохији да уложе свој ауторитет и пруже заштиту свим медијским радницима и да им обезбеде услове за безбедан и несметан рад.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала