Лончар: Једну шансу смо пропустили, морамо да се спремимо за наредне три недеље

Пратите нас
Више не можемо да предвидимо у ком правцу ће ићи епидемија, али морамо да се спремимо за наредне три недеље јер мислимо да ће се бројеви повећавати и због тога ћемо појачати капацитете у ковид амбулантама, изјавио је министар здравља Србије Златибор Лончар.
Лончар је, после састанка са директорима ковид болница, навео да је све више људи позитивно на вирус корона и захтева болничко лечење.
„Морамо да се спремимо за наредне три недеље, мислимо да ће се повећавати и позитивни и они који захтевају болницу и прегледе“, рекао је министар здравља.
Капацитети у ковид амбулантама ће бити повећани да, како је додао, људи не би чекали и ради брже дијагностике.
„Када на време дијагностикујемо имамо много боље резултате и то нам је првенствено циљ, да на време кренемо са лечењем“, нагласио је Лончар.
Навео је и да се здравствени систем припрема пре свега за повратак српских држављана са летовања, а за које је утврђено да су позитивни.
Лончар је рекао да треба што дуже издржати да пацијенти који нису корона позитивни могу да користе болнице и домове здравља да би се лечили.
„Ништа нећемо постићи ако се посветимо само корона позитивнима, а корона негативни не могу да дођу до лекара“, казао је Лончар.
Указао је да се већ сада види значај две новоизграђене ковид болнице, у Батајници и Крушевцу, најавивши да се за неколико дана отвара се и ковид болница у Новом Саду.
„Да те две нису отворене, већ бисмо неку од болница у Београду морали да вратимо у ковид систем, то значи да корона негативни не би могли да дођу до лекара“, напоменуо је Лончар.

„Једна шанса већ пропуштена“

Према његовим речима, Србија је једну шансу да победи корону већ пропустила.
„Имали смо довољно вакцина, имали смо их на време али се нисмо вакцинисали. Тиме што се нисмо довољно брзо у довољном броју вакцинисали, дали смо простор корони да опстане, мутира и да сад имамо неке сојеве које је питање колико ће реаговати на постојеће вакцине. Грађани нека одлуче да ли ћемо и другу шансу да пропустимо“, истакао је министар Лочар.
Из проблема са короном нећемо изаћи докле год не буде довољно вакцинисаних, оценио је Лончар, додајући да ће то „трајати годинама по ономе како сада радимо“.
Лончар сматра да би на организоване догађаје требало да уђу само вакцинисани, пренео је РТС.
„Ако мислите да ће добро да донесе свадба у Тутину са 1.250 људи и сличне манифестације. Људи, тешко, то није реално. Размислите да ли морате да одете негде где има много људи. Не очекујте да вам држава уређује живот у том смислу, него укључите како су прошли ваши најближи“,поручио је министар здравља, додајући да ковид пропуснице могу да помогну.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала