Руски експерт: Против Русије се води ментални рат

CC0 / Pixabay / geralt / Интелигенција
Интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Пратите нас
Нова врста рата – ментална – данас постаје најважнији инструмент међудржавне конфронтације, изјавио је саветник министра одбране Русије Андреј Иљницки.
„Тренутно су инструменти ратовања и мирнодопског ривалства веома слични. Спектар претњи и метода међудржавне конфронтације толико се мењају да можемо констатовати да се појавила нова врста рата – менталног рата. А тај рат је већ у току“, рекао је Иљницки.
Према његовим речима, „овај рат није почео данас, па чак ни јуче, већ се обликовао као најважнији инструмент и тип глобалне конфронтације управо у наше дане“.
„Циљ нове врсте рата је уништење самосвести, промена менталне, цивилизацијске основе друштва противника. Ментални ратови се воде без објаве, њихове последице се манифестују, иако не одмах, али неповратно. Карактеришу их стратешки и оперативни циљеви, одређене фазе и технологије имплементације. При томе су то суптилне технологије предвиђене да утичу и на одређена лица и на масе људи“, објаснио је Иљнитски.
Говорећи о информационој компоненти менталног рата, нагласио је да се ради о поновном покретању (преобликовању) информационог поља, поља знања, чињеница и информација.
Борба за историју је један од главних фронтова овог рата“, сматра Иљнитски.
Хакерски напад - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2019
Хакери открили нови британски пројекат о информативном рату са Русијом
Психо-емоционална компонента менталног рата, по њему, није ништа мање претња, будући да се заснива на манипулацији свешћу, расположењима и емоцијама, када се неопходна расположења, процене, мишљења посредно усађују појединцу, групама људи и друштву у целини, које људи прихватају несвесно, без разумевања суштине.
„На тај начин се у менталном рату информациони простор потпуно испуњава садржајима ‘страним’ за нашу културу и традицију, дезоријентишући људе, мењајући развојне приоритете и цивилизацијске основе друштва. Технологије вештачке интелигенције користе се за манипулацију јавном свешћу и на нивоу смисла и на нивоу емоција, врши се утицај и на ум и на подсвест“, рекао је Иљницки.
Према његовим речима, „руска култура, традиција, веровања и поглед на свет људи су главна награда менталног рата против нас“.
„Проблем савремене Русије није само у економској зависности од спољног света, већ и у менталној зарази са несвојственим значењима. За наше деидеологизовано, расцепкано пост-ковид друштво, где је елита у великој мери изгубила вољу и поверење, ментални рат који се води против Русије, укључујући и коришћењем технологије вештачке интелигенције, представља најопаснији тип Хладног рата“, закључио је саветник руског министра одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала