Лавров: Зеленски распирује етничку нетрпељивост

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Русија сматра да изјаве украјинских политичара, укључујући председника Владимира Зеленског, подстичу етничку мржњу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Министар је подсетио да је повереник за заштиту државног језика Украјине Тарас Кремињ почетком августа позвао све становнике Украјине који не говоре украјински да напусте земљу.
„Сматрамо да такве изјаве подстичу етничку мржњу. Иначе, у земљама Европске уније за то је предвиђена кривична одговорност“, рекао је Лавров у интервјуу за мађарски лист „Мађар немзет“.
Како је навео, поступци Кијева да се у Украјини усади идеологију националне нетрпељивости према Русима су неприхватљиви и Москва ће наставити да врши притисак на украјинску страну да испуни своје обавезе у погледу поштовања људских права.
Наставак деградације у области поштовања основних људских права у Украјини не може а да незабрињава. Министар је напоменуо да се, заправо, ради о вештачкој подели људи на категорије са различитим скупом права „што веома подсећа на теорију и праксу нацистичке Немачке“.
Обележавање Дана Русије у Доњецку и Луганску - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Луганск: Мишљење Зеленског о Донбасу подсећа на изјаве украјинских националиста
„Апсолутно су неприхватљиви поступци Кијева за имплементирање идеологије националне нетрпељивости у Украјини, првенствено према Русима“, истакао је Лавров.
Према његовим речима, Русија ће наставити да врши притисак на „Кијев да испуни своје обавезе у погледу поштовања људских права, укључујући културна и образовна права националних мањина. Важно је да кијевске власти чују јавну критику на свој рачун и од европских политичара“, додао је руски министар.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да Донбас „никада неће бити руска територија“, а онима који воле Русију и желе да јој се регион придружи, предложио је „да потраже место у Русији“. Такође је истакао да „без Украјине на овој територији неће бити цивилизације“.
Прочитајте још:
Захарова: Кијев прешао све црвене линије – Зеленски баца камен раздора међу народ
Лавров изреволтиран због Зеленског: „Слуга народа“ – тера народ?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала