Бугарски новинар: Тито дао аутономију Косову како би повредио Србе

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКрим, поглед на Јалту
Крим, поглед на Јалту - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Украјинац Никита Хрушчов предао је Крим Украјини, а његови поступци могу се упоредити са одлуком Тита у вези са Косовом, изјавио је водитељ Бугарске слободне телевизије (канал припада Бугарској социјалистичкој странци) Велизар Енчев.

„Југословенски комуниста Јосип Броз Тито (по националности Хрват) радио је слично шездесетих година 20. века. Како би повредио Србе и ослабио национализам Београда, дао је Косову статус аутономне области у саставу Србије, али је тиме подстакао албански национализам у региону“, рекао је Енчев.

Коментаришући форум „Кримска платформа“, водитељ је рекао да је то био логичан наставак самита у оквиру пројекта „Три мора“ у Софији. Према његовим речима, учешће Бугарске у оба састанка било је могуће због председника Румена Радева који се руководи „директивама из Сједињених Америчких Држава“.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Русија упозорила: „Кримска платформа“ – напад на територијални интегритет земље
„Не само да је платформа објавила дипломатски рат Москви, него је и оптужила Русију за милитаризацију Црног мора. Последња изјава је једноставно бесмислена, будући да маневри Ратне морнарице НАТО-а милитаризују воде Црног мора, а не руска Црноморска флота“, пише Енчев у чланку за портал „Епицентар“.
Према његовим речима, председник Бугарске Румен Радев победио је на председничким изборима 2016. године између осталог захваљујући и гласовима русофила, али се његова политика према Русији не може назвати пријатељском. Енчев је позвао службену владу Бугарске да води самосталну спољну политику, а да се не ослања на туђе идеје.
Учесници Кримске платформе у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Крим: Увести санкције учесницима „Кримске платформе“
„Читав век 'филије' и 'фобије' у нашој политици је права несрећа која нас је довела до читаве серије националних катастрофа, економске пропасти и демографске катаклизме. Менталитет бугарске елите, усмерен на служење, није се јуче појавио. Нажалост, он је хроничан и осуђује нашу спољну политику на веома тешку и дугу болест“, закључио је новинар.
Подсетимо, министар спољних послова Бугарске Светлан Стојев учествовао је на састанку у Кијеву. Према речима дипломате, Бугарска потврђује своју традиционалну подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународно признатих граница. Учесници „Кримске платформе“, укључујући и Бугарску, објавили су декларацију у којој је Русија проглашена за окупатора.
Црвеноармејци на београдским улицама. - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2020
Тито је забранио да кренемо тенковима на Косово! Ексклузивна исповест Србина у Совјетској армији
Самит „Кримска платформа“, који је иницирала Украјина, одржан је у Кијеву 23. августа. На њемусе расправљало о „враћању“ контроле над Кримом. На састанку је учествовало више од 40 земаља и међународних организација. Председник Украјине Владимир Зеленскии назвао је почетак самита успешним и рекао да је на „Кримској платформи“ створена „моћна међународна коалиција за ослобађање Крима од окупације Русије“.
Крим је постао руски регион након референдума у ​​марту 2014. године. Украјина и даље Крим сматра својом привремено окупираном територијом. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно затворено“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала