Медији: „Кобре“ и БИА стигли у Црну Гору

© Фото : Министарство одбранеПрипадници јединице Кобре Војске Србије
Припадници јединице Кобре Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Стручњаци из „Кобри“, одреда војне полиције Војске Србије, стигли су у Црну Гору да би увидом на терену, заједно са агентима БИА и врхом АНБ-а, дали коначну процену безбедносног ризика устоличењa митрополита СПЦ у Црној Гори Јоаникија 5. септембра на Цетињу.
Како је објавила црногорска „Побједа“, позивајући се на незваничне изворе, оперативци БИА су били у недељу на Цетињу, како би снимили атмосферу и проверили какви су планови противника устоличења Јоаникија те покушали да сазнају шеме организације. Они су деловали мимо припадника Агенције за националну безбједност, али у договору са врхом АНБ-а, наводи црногорски лист.
Први човек АНБ-а Дејан Вукшић потражио је помоћ БИА ради организације безбедносне заштите поводом планиране церемоније Српске православне цркве на Цетињу, наводи „Побједа“.
„У циљу остваривања интензивне сарадње, не само поводом догађаја 5. септембра, директор АНБ-а Дејан Вукшић је два пута у кратком року боравио у Београду. За Београд је слао и једног од начелника у АНБ-у Бобана Становића, који директно одговара Вукшићу и први је координатор активности Агенције око планираних дешавања на Цетињу“, тврди „Побједа“ .
Црногорски лист додаје да је БИА уступила шефовима АНБ-а низ података, које су њихови оперативци прикупили радећи на црногорској територији, о везама појединаца и такозваних патриотских организација, као и о њиховим везама са грађанским активистима у Србији.
Мираш Дедеић на протесту - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Историчар: Скуп на Цетињу карикатура, за ЦПЦ је Харе Кришна озбиљна организација
Од пре три дана, пише подгорички дневник позивајући се на безбедносне изворе, у Црној Гори су и припадници „Кобри“, који су, како наводе, обучени за борбу „против тероризма и побуњеничких група у свим условима“, али и планирањем и реализацијом безбедносних задатака „из домена заштите одређених лица и објеката“, као и обезбеђивањем највиших страних војних делегација у званичним посетама Србији.
Њихов задатак је, према писању листа, процена о могућности одржавања церемоније на Цетињу, разрада плана доласка црквено-државне делегације из Подгорице на Цетиње 5. септембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала