Научници забринути: Ускоро нас очекује ново окретање магнетних полова

CC0 / Pixabay/qimono / Планета Земља
Планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Земљино магнетско поље стално мења свој смер и јачину. Научници су утврдили да се циклус окретања полова догађа на сваких 200 до 300 хиљада година и да се окретање увек догађа кад магнетно поље слаби.
Између осталог, научници су анализирали древне токове лаве у источној Шкотској и дошли до закључка, којим су потврдили претходна истраживања, да постоје циклуси од 200 милиона година у којима Земљино магнетно поље слаби, а потом поновно јача. Такође, двапут су проверили друга мерења геолошких записа направљена у протеклих неколико деценија и тиме употпунили историју магнетног поља отприлике 500 милиона година уназад.
“Наши налази, када се разматрају заједно с постојећим скуповима података, подржавају постојање приближно 200 милиона година дугог циклуса јачања Земљиног магнетног поља повезаног с дубоким Земљиним процесима. Будући да готово све наше доказе о процесима у унутрашњости Земље стално уништавају тектонске плоче, очување овог сигнала дубоко у Земљи нарочито је вредно као једно од ретких ресурса која имамо”, објаснила је за Science Alert палеомагнетичарка Луиз Хокенс са Универзитета у Ливерпулу.

Попуњавање рупа у историји

У истраживањима су коришћене технике термалне и микроталасне палеомагнетске анализе на узорцима стена из древних токова лаве. Поравнавање кристала минерала унутар њих открило је стање Земљиног магнетног поља у време кад су настали. Тако је пре 416 милиона година дошло до слабљења магнетног поља које је трајало све до 332 милиона година. Потом се исти процес догодио пре 120 милиона година. Током ранијег раздобља, које припада палеозоику, Земљино магнетно поље је имало свега четвртину садашње јачине, утврдили су научници.
“Ова опсежна магнетска анализа токова лаве била је кључна за попуњавање раздобља које је претходило Киманском суперкрону, раздобљу у којем су геомагнетски полови стабилни и не окрећу се неких 50 милиона година”, рекла је Хокенсова.

Шта ће бити с технологијом?

Ако је то тачно, онда нас ускоро очекује ново окретање магнетских полова. Наиме, тај се циклус понавља сваки 200 до 300 хиљада година. Научнике брине како ће то утицати на сву електроничку технологију коју имамо. Што више научници знају о тим процесима, лакше ће их моћи предвидети, поготово у случају да то човечанству ствара проблеме.
Тако су открили једну битну ствар. и потврдили тезу да се магнетски полови окрећу кад је поље слабије. Сада је то и потврђено.
“Наши налази пружају потпору тези да је слабо магнетно поље повезано с преокретима полова, док је поље уопштено јако током суперкрона, што је важно јер се показало готово немогућим срушити рекорд преокрета пре око 300 милиона година”, закључила је Хокенсова.
Дијаграм магнетних поља и радијациских појасева око Земље - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2020
Упозорење Европске свемирске агенције: Научници немају објашњење зашто магнетно поље Земље слаби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала