Велики ризици од страног мешања у парламентарне изборе у Русији

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Ризици од страног мешања у процес септембарских избора за Државну думу Русије су велики, изјавио је специјални изасланик Министарства спољних послова Русије Генадиј Аскаљдович.
Како следи из бројних изјава западних „партнера“ Русије, они не одустају од својих покушаја да наметну своју визију демократије Русији, укључујући и подршку отворено антидржавних снага, рекао је изасланик за Спутњик.
„Тако да морам да на ваше питање одговорим потврдно: ризици од страног мешања у процес избора су велики“, истакао је Аскаљдович.
ОЕБС - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Директан скандал: Москва о одлуци ОЕБС-а да не шаље посматраче на парламентарне изборе у Русији
Он је напоменуо да у смислу супротстављања таквим покушајима руска страна, пре свега, ради активно на информисању и објашњавању, саопштава суграђанима принципијелан став: избори се одржавају апсолутно отворено, транспарентно и у потпуности у складу са словом закона.
„Очекујемо велики број посматрача на страним бирачким местима из Јавне коморе и других структура – немамо шта да кријемо од грађана, поштено радимо свој посао“, додао је он.
Раније је ОЕБС саопштио да посматрачи ове организације, укључујући и преко Канцеларије за људске права, неће пратити процес гласања на парламентарним изборима у Русији, будући да је Русија ограничила број посматрача због епидемиолошке ситуације. Заменик директора одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије Александар Бикантов изјавио је да Русија жали због ове одлуке. Према његовим речима, Канцеларија ОЕБС-а је сама одустала од учешћа у посматрању избора у Руској Федерацији и њене даље процене „вероватно неће заслуживати пажњу нити ће бити узете у обзир“.
Избори за Државну думу одржаће се ове године од 17. до 19. септембра. Државна дума бира се на петогодишњи мандат по мешовитом изборном систему: 225 посланика бира се са страначких листа, а још 225 из једномандатних изборних јединица у једном кругу.
Прочитајте још:
Руски амбасадор: Чудна реакција Вашингтона поводом одлуке ОЕБС
Русија: Америка покушава да инфилтрира своје агенте унутар наше структуре власти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала