- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

До сада невиђена акција фантомских бранитеља: Превести Србе у „Хрватску православну цркву“ /фото/

CC BY 3.0 / Wikipedia/Nikolai Karaneschev / Кров католичке цркве Светог Марка у Загребу
Кров католичке цркве Светог Марка у Загребу - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Нерегистрована „Удруга хрватских православних бранитеља“ путем билборда позива Србе да се изјасне као Хрвати и припадници непостојеће Хрватске православне цркве. Циљ је да се на попису достигне довољан број православних Хрвата како би се регистровала Хрватска православна црква и тиме створио раскол са СПЦ.
Са приближавањем пописа становништва у Хрватској, који почиње 13. септембра за оне који ће бити пописани електронским путем, а 27. истог месеца за оне које ће пописивати пописивачи, као да расте нервоза у редовима хрватске политичке деснице.
У Ријеци су тако примећени билборди путем којих фантомско удружење „Удруга хрватских православних бранитеља“ позива Србе да се изјасне као Хрвати православне вероисповести.
На плакату, испод наслова „Попис становништва 2021.“ штриком су означене речи „Хрват“, „православац“ и „Хрватска православна црква“, а све је зачињено грбом злокобне Хрватске православне цркве из Другог светског рата, организације која је постојала између 1942. и 1945, која је било црквено-политичко чедо Анте Павелића.
Један од билборда постављен је у Ријеци у Бараћевој улици, у делу града који се зове Млака, каже за Спутњик Миле Опачић, председник Већа српске националне мањине у том граду. За „Удругу хрватских православних бранитеља“, како каже, до сада није чуо. Оваква кампања, према његовим речима, никако не може да се оцени као добронамерна, а циљ је да се што више Срба на предстојећем попису изјасне као православни Хрвати.

„Месец дана је отприлике до пописа становништва и сто посто се ради о томе да се на неки начин заплаши наш народ. Колико год да смо ми у Ријеци слободни, али дух прошлости стално гмиже међу нама. И врло је лако застрашити људе на било који начин“, објашњава Опачић.

Покушај обнове Хрватске православне цркве догодио се и пре десет година, управо пред прошли попис. И тада је група хрватских грађана, међу којима је било тешко наћи православца, предвођена бугарским држављанином Александром Радоев Ивановом као „поглаваром“, покушала сличну кампању, јер да би регистровали Хрватску православну цркву, потребно је да се део православних верника изјасне као чланови те цркве. Опачић је убеђен да је садашња кампања усмерена и ка том циљу.

„Биће то вероватно контрапродуктивно, јер ће и онај мали број људи који није пазио како пописивачи пописују сада пазити. Уз то, у прилог нам иде и то да је омогућено и електронско пописивање и људи ће моћи да уђу у системе и попишу целу своју фамилију. Тако да неће бити нелагоде када пописивачи буду долазили и питали за националност и вероисповест. Тако да ће помоћу тог система бити мање грешака, јер ће сви млађи људи своје фамилије пописати“, наводи Опачић.

Билборда „Удруге хрватских православних бранитеља“, како српски медији у Хрватској преносе, има и у другим деловима Хрватске, а један од иницијатора овог опскурног удружења, извесни Горан Мацура на свом Фејсбук профилу наводи да их је осамдесет.
Епископ тзв. Хрватске правослане цркве Александар - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2017
Ни хрватска, ни православна, ни црква — покушава да застраши Србе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала