- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Долазак талибана на власт де факто завршен процес

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите нас
Долазак талибана (терористичка организација забрањена у Русији) на власт у Авганистану је де факто завршен процес, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Москва до сада није признала Покрет „Талибан“, рекао је он и додао да Русија помно прати развој ситуације.

„Знате да Русија до сада није признала талибане. Русија, већ смо о томе говорили, помно прати развој ситуације и сматрамо да је доминација талибана у Авганистану, долазак талибана на власт и успостављање контроле над већим делом територије Авганистана де факто завршен процес“, рекао је Песков новинарима.

Како је додао, треба испратити даље кораке талибана посебно по питању успостављања реда, осигурања безбедности грађана Авганистана. То је, како је рекао, за Русију од приоритетног значаја.
Потребно је прво видети како ће та доминација изгледати у реалном животу.

„Русија је заинтересована да у Авганистану буду мир и стабилност. Русија је заинтересована да народ Авганистана добије мир и безбедност, да се прекину реке опијата који иду ка целом свету“, додао је портпарол Кремља.

Размена информација са Америком

Према речима Пескова, ситуација у Авганистану захтева размену мишљења и информација и због тога ће се контакти између Русије и Америке наставити.
„Ти контакти (између Русије и Америке) су неопходни и механизам је успостављен. Ситуација захтева размену мишљења и информација и због тога ће се контакти, с великом вероватноћом, наставити“, рекао је Песков.

Пријем избеглица из Авганистана

Песков је додао и да Русија није за сада формулисала став по питању пријема миграната из Авганистана.
„На томе раде миграционе власти, Министарство спољних послова… Ситуација се мења и преостаје много питања на које треба одговорити“, рекао је он.
Подсетимо, ситуација у Авганистану погоршала се последњих недеља, након што је почела офанзива талибана на велике градове у време када су америчке снаге почеле са повлачењем.
Евакуација страних држављана и Авганистанаца са аеродрома у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Криза у Авганистану
Британци упозоравају: Аеродром у Кабулу ускоро би могао бити нападнут
Руски „иљушин“ којим стиже хуманитарна помоћ  - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Криза у Авганистану
Авиони са евакуисанима из Авганистана слетели у Подмосковље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала