- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скупштина Цетиња тражи да полиција забрани устоличење

© Sputnik / Александар МилачићПодгорица
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Скупштина Цетиња, која се декларативно залаже за мир у Црној Гори, усвојила је данас закључке којима Управу полиције позива да забрани устоличење изабраног митрополита Јоаникија на Цетињу, а од Српске православне цркве тражи да одустане од те церемоније најављене за 5. септембар у Цетињском манастиру, или да га одрже у неком другом граду.
За закључке су гласала 23 одборника, укључујући ГП УРА Дритана Абазовића. Против су били одборници Демократа Алексе Бечића.
У образложењу закључака се наводи да су стабилност Црне Горе, мир и безбедност грађана неприкосновене вредности на темељу којих, како кажу, желе да граде просперитет и напредак државе и друштва.
Позвали су на смиривање тензија, дијалог и толеранцију.
“Скупштина Престонице Цетиње цени да је најављено устоличење Јоаникија Мићовића за митрополита Српске православне цркве у Цетињском манастиру догађај високог безбедносног ризика који може да наруши мир и стабилност не само на Цетињу већ и у целој Црној Гори и позива надлежне да, свако у делу својих овлашћења, у складу са Уставом и законима, допринесе очувању јавног реда и мира, безбедности грађана и имовине”, наводи се у једном од закључака.
Управа полиције позвана је да у координацији са надлежним органима, у складу са својим овлашћењима, поштујућу Устав и закон, планирану организацију устоличења митрополита Српске православне цркве на Цетињу, прогласи за скуп високог ризика и донесе одлуку о забрани његовог организовања.
Представница цетињског одбора Грађанског покрета УРА Јована Радовић казала је да и сама верује да 5. септембра неће доћи у устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу.
“Не желим да тај верски чин послужи некима за ескалацију тензија”, рекла је Радовић, пренео је портал РТЦГ.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
РЕГИОН
Митрополија одлучила: Устоличење у Цетињском манастиру - без народног сабора
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Митрополит Јоаникије: Они се мене одричу, ја њих нећу, то су моја браћа и мој народ
Владика будимљанско - никшићки Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
РЕГИОН
Неки желе да се Јоаникије устоличи у полицијској станици – порука бившег градоначелника Цетиња
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала