- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сјомин упозорава Русе: То је наивна иницијатива

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаЈуриј Семин, руски фудбалски тренер
Јуриј Семин, руски фудбалски тренер - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Јуриј Сјомин, руски фудбалски тренер, предложио је да тамошња Премијер лига не укине ограничење страних фудбалера – његовим речима „легионара” – како би се додатно развио руски фудбал, односно како се млади руски играчи не би бацили у заборав.
Тренер Ростова осврнуо се на растућу популарност Руске премијер лиге (РПЛ) и неретко довођење скупоцених странаца, на уштрб давања шансе младим руским играчима, што је популаран тренд и у осталим најјачим лигама у Европи.
Руска лига тренутно разматра одређене реформе, а међу предлозима је и то да се потпуно укине број дозвољених странаца у клубовима.
„Тешки проблеми не могу лако да се реше. Неки људи мисле да је укидање лимита на странце решење за све проблеме руског фудбала и да ће нам то моментално донети резултате: да ће наши најбољи клубови престати да губе у раним фазама европских такмичења и да ће репрезентација увек играти нокаут фазу светских и европских првенстава. Ја мислим да је оваква иницијатива наивна или да је то покушај да се само брзински нешто реформише”, рекао је Сјомин.
Проблем би оваквим потезом постао још већи, истиче Сјомин, јер би они који су већ доводили најскупље играче сада само постали јачи.
„Шест клубова у Русији има финансијску могућност да купује добре стране фудбалере. Да нема лимита, они би то радили без икаквих рестрикција. Њихове прве поставе би било као у екипи Шахтјора из Доњецка, који су имали само два домаћа играча – голмана и десног бека. Не би имали више од три домаћа играча...”, објаснио је Сјомин.
Искусни руски стратег је тренирао неколико генерација фудбалера, пошто је након играчке каријере у тренерском послу још од 1983. године.
Водио је екипе као што су московска Локомотива, Динамо, Габала, Анжи, па и репрезентацију Русије, те за собом има позамашно искуство.
„Постоји једна битна ствар која се мора разумети. Када они који заговарају слободно довођење без лимита то раде, они нису у праву. Тај клуб, који би купио неког 'легионара' за озбиљне паре, имао би јасну предност над нама. Он би био скупо плаћен, тренер би га форсирао, а млади руски фудбалери не би имали шансу”, прича Сјомин и додаје:
„Они би нестали из стартних постава најбољих шест клубова, било би их минимално. Били би приморани да оду и пређу у клубове који би се мучили да преживе и који немају прилику да купуе скупе 'легионаре'”.
Меси ПСЖ - Sputnik Србија, 1920, 11.08.2021
Перина рабона: Љубав од песка... Исцурела!
Како каже, постоји још један „стереотип који одступа од реалности”.
„Ако се укине лимит, руски фудбалери ће кренути да иду у иностранство. Изаћи ће из комфорне зоне и пронаћи нову мотивацију. Али, ко ће њих да прими ако нису довољно добри за најбоље клубове овде? Ко ће њих да жели? Нису довољно добри за наше, посебно ако причамо о Европској унији, где не постоје рестрикције за довођење фудбалера који су у њој, па их већ има много из свих могућих земаља...”, каже Семин и подвлачи:
„Моћи ће да оду негде у РПЛ, али не можемо да мислим да ће слабији тимови наше лиге бити примамљивији од најбољих у лигама Чешке или Пољске, а да не причамо о Аустрији или Белгији. То значи да се наш тренутни ниво значајно прецењује”.
Србија не сме да испусти овакав бисер /видео/
ПСЖ одбио 160.000.000 евра за Мбапеа!
Србин пројектилом одвео Малме у Лигу шампиона! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала