- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Американци лове Русе по целом свету

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗатвор
Затвор  - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2021
Пратите нас
Вашингтон води прави лов на руске грађане у целом свету са циљем да се они накнадно изруче Сједињеним Америчким Државама, изјавио је овлашћени представник Министарства спољних послова Русије за људска права, демократију и владавину права, заменик директора одељења за хуманитарну сарадњу и људска права Григориј Лукјанцев.

„Што се конкретно тиче прогона, активно се примењује пракса у САД да се на захтев САД хапсе наши грађани у иностранству и трећим државама, а затим се позивају на одговорност на територији САД. Од 2008. године зна се за више од 50 сличних случајева, и нажалост, број се повећава“, изјавио је дипломата.

Лукјанцев је нагласио да када се Руси нађу у САД и буду изручени америчком правосудном систему над њима се врши јак притисак од стране америчког правосуђа, покушавају да их наговоре на сарадњу, да признају кривицу, јер у случају да склопе нагодбу казна може бити ублажена.
„Истовремено, многи наши сународници не желе да признају кривицу, с обзиром да оптужбе нису основане“, додао је он.
У односу на Русе се практикују и друге методе утицаја, односно неблаговремена медицинска помоћ, понекад и отказивање пружања помоћи, чак и у случају када имају тешка обољења, подвукао је дипломата.
Међу најочигледнијим случајевима је навео случај Консантина Јарошенка, Романа Селезњова, Виктора Бута и Марије Бутине, која се тренутно налазе у Русији.
Лукјанецев је додао да је америчка масовна кампања лова на руске грађане у иностранству почела хапшењем Бута.
„Ситуација са Виктором Бутом је највише одјекнула. Њега је амерички систем осудио својевремено на 25 година затвора, ми сматрамо да се таква ситуација не може толерисати и радимо на томе да се он врати у Русију. Он је постао и један од првих наших грађана кога су 2008. године ухватиле америчке специјалне обавештајне службе трећих држава, а касније је изручен Сједињеним Америчким Државама. Потребно је нагласити да је од хапшења Виктора Бута почела масовна кампања САД за лов на наше грађане у иностранству“, подвукао је дипломата.
По речима Лукјанцева укупан број руских грађана који се налазе у затворима са разним процесуалним статусом је достигао број од 9.218 људи.
„Њих 4.371 је осумњичено, а 1.895 људи је оптужено за злочине. За 2.952 људи су већ изречене пресуде надлежних националних судова страних држава“, рекао је он.
Ове цифре су приближне, јер у делу држава делују веома строга ограничења по овим питањима, као што је заштита личних података и због тога и не могу да открију податке.
„Низ држава имају ограничења политичке природе и то је један од разлога због чега се не откривају подаци. Чести су и случајеви када наши сународници не желе да се објави, јер су они били под утицајем правосудних органа у иностранству. Односно да они нису заинтересовани да се објави да они имају неке проблеме са затворским органима у иностранству“, рекао је дипломата.
Према његовим речима, када би се спровео неформални рејтинг држава у којима се налази највећи број наших сународника под одређеним ограничењима, већина ових земаља су управо оне које имају велики број Руса, а то су: САД, Пољска, Белорусија, Казахстан, Естонија, Француска и Немачка.
Подсетимо, Бут је већ 13 година у затвору. Ухапшен је 2008. године у главном граду Тајланда на основу наредбе коју је издао локални суд, а на захтев САД. Он је оптужен за незакониту испоруку наоружања покрету „Револуционарне оружане снаге Колумбије“, која се у САД сматра терористичком. Током 2010. године Бут је био испоручен Сједињеним Америчким Државама, а 2012. године је оптужен на 25 година затвора.
Америчка амбасада у Москви - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
„Подмукло“: Америка скоро у потпуности обуставила издавање виза Русима
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала