- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Цене гаса у Европи на историјском максимуму

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаРадник РН-Пурнефтгаза, ћерке фирме Гаспрома код компресорске станице на гасном пољу Карампур у аутономној области Јамал Ненец
Радник РН-Пурнефтгаза, ћерке фирме Гаспрома код компресорске станице на гасном пољу Карампур у аутономној области Јамал Ненец - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите нас
На европском тржишту фјучерса цене гаса су први пут у историји превисиле 600 долара за 1.000 кубних метара, сведоче подаци са тржишта.
Како се наводи, цена октобарског уговора је 30. августа достигла 600,6 долара, а до краја дана цена се спуштала до 588 долара.
Такође расту цене и на спот тржишту: вредност уговора за гас „дан унапред“ са испоруком у уторак достигла је 580 долара на најликвиднијем европском чворишту, холандском ТТФ.
На европским платформама цена гаса је била у порасту током целог августа. Аналитичари су навели да су разлози за то, између осталог, висока потражња за горивом у Азији и недовољне залихе у складиштима гаса у северозападној Европи и неизвесност са покретањем гасовода „Северни ток 2“.
Иначе, „Гаспром“ је за септембар купио само четири одсто обима додатних капацитета које је предложио Кијев, иако је претходних месеци купио све.
Гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
"Плаво злато" на историјском максимуму: Да ли је ера јефтиног гаса завршена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала