https://sputnikportal.rs/20210831/sta-treba-da-jedete-da-izbegnete-jesenje-viruse-i-prehlade-1129400209.html
Шта треба да једете да избегнете јесење вирусе и прехладе
Шта треба да једете да избегнете јесење вирусе и прехладе
Sputnik Србија
Руска дијететичарка Камила Тимошенко саставила је листу намирница неопходних за јачање имунолошког система током јесени, јер се тада значајно повећава ризик од... 31.08.2021, Sputnik Србија
2021-08-31T14:05+0200
2021-08-31T14:05+0200
2021-08-31T14:05+0200
друштво
медицина
здравље
стил живота
друштво
руски лекар
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/1f/1129400165_0:154:3009:1847_1920x0_80_0_0_64cfc0cff38280c1f91d41ac483267ed.jpg
Она на свом налогу на Инстаграму наводи да су намирнице богате цинком и селеном важан део исхране. То укључује рибу и морске плодове, јаја, интегралне житарице, махунарке и месо. А посебно истиче да је важно уносити гвожђе кроз месо јер се оно апсорбује 10 пута боље из намирница животињског порекла. Нутрициониста такође скреће пажњу на витамине група Б, Ц и Д. У неопходне здраве производе спадају и паприка, броколи и карфиол. Коначно, телу су потребне омега-3 масне киселине, коју, поред рибе, обилно садрже и семенке и биљна уља.Списак нутритијената и намирница које др Тимошенко препоручује за јак имунитет:
https://sputnikportal.rs/20210618/ruski-doktor-otkriva-zasto-meso-ne-treba-kombinovati-sa-nekim-namirnicama-1125685349.html
https://sputnikportal.rs/20210722/ruski-imunolog-razbija-sedam-mitova-o-vitaminima-1127621197.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/08/1f/1129400165_212:0:2943:2048_1920x0_80_0_0_6689c8dc3b5b7a7f7ac47dffb6ae16e4.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
медицина, здравље, стил живота, друштво, руски лекар
медицина, здравље, стил живота, друштво, руски лекар
Шта треба да једете да избегнете јесење вирусе и прехладе
Руска дијететичарка Камила Тимошенко саставила је листу намирница неопходних за јачање имунолошког система током јесени, јер се тада значајно повећава ризик од многих болести, посебно проблема са гастроинтестиналним трактом, а чешћи су и грип, прехлада и депресија.
Она на свом
налогу на Инстаграму наводи да су намирнице богате цинком и селеном важан део исхране. То укључује рибу и морске плодове, јаја, интегралне житарице, махунарке и месо. А посебно истиче да је важн
о уносити гвожђе кроз месо јер се оно апсорбује 10 пута боље из намирница животињског порекла.
Нутрициониста такође скреће пажњу на витамине група Б, Ц и Д. У неопходне здраве производе спадају и паприка, броколи и карфиол.
Коначно, телу су потребне омега-3 масне киселине, коју, поред рибе, обилно садрже и семенке и биљна уља.
Списак нутритијената и намирница које др Тимошенко препоручује за јак имунитет:
Цинк: риба, џигерица, месо, махунарке, интегралне житарице, пшеничне мекиње
Селен: риба, морски плодови, џигерица, јаја, тврда пшеница
Витамин Д: риба, јетра бакалара, јаја, путер
Витамин Ц: киви, зачинско биље, паприка, броколи, карфиол
Витамини групе Б: интегралне житарице, месо, џигерица, јаја, поврће
Омега-3: риба, биљна уља, семенке.