- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Најбољи одговори на осам најчешћих питања на интервјуу за посао

CC0 / Pexels / Бизнисмен - илустрација
Бизнисмен - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Када вас компанија интервјуише на разговору за посао последња ствар коју имају на уму јесте да вас „преваре“. Они желе да вас боље упознају и да одреде да ли сте права особа за њих. Зато треба да разумете да нисте на разговору за посао да бисте одговорили на њихова питања већ да одредите да ли је компанија права за вас.
Интервју за посао је нека врста истраживачког разговора, а не једнострано испитивање.
Ево који су идеални одговори који би послодавци волели да чују, према сајту „Ај-Ен-Си“.

„Зашто сте напустили претходни посао?“

Реците нешто искрено а што има везе са будућношћу, на пример, „Био сам спреман за следећи корак/прилику.“ Никад немојте критиковати претходни посао или оговарати некога с ким сте радили. Послодавац само жели да увиди како је радити са вама.

„Шта тражите у следећем послу?“

Послодавац жели да увиди да ли се ви као кандидат поклапате са оним што нуди. Укратко, жели да види да ли сте компатибилни. Овде је битно да сте пре самог пријављивања за посао проучили компанију, као и позицију за коју сте конкурисали. Будите уверљиви и покажите да заиста желите баш тај посао, преноси портал „Биз лајф“.

„Реците нам нешто о себи.“

Компанија жели да чује вашу радну биографију, брзу и сумирану, али и да види шта је оно што бисте ви лично истакли. Најбоље је да оно о чему причате са највише ентузијазма управо исто што и послодавац тражи.
Неки стручњаци чак препоручују да након кратког одговора преформулишете реченицу у питање. На пример: „Радим у маркетингу скоро 20 година и занима ме који је профил вашег идеалног кандидата, што ће омогућити контекст за оно о чему бих вам више причао/ла.“ Овакав одговор могао би интервју да претвори у конструктиван разговор.

„Шта је ваша највећа слабост?“

Послодавац жели да увиди да ли имате неку слабост која може да нашкоди послу. Будите искрени када говорите о својим „манама“, јер ће се то осетити. Немојте говорити фразе попут „Ја сам перфекциониста,“ јер осим што је отрцано, може да иде вама на штету јер перфекционисти теже пробају нове ствари, а самим тим су мање иновативни и спорије напредују.

„Која је очекивана плата?“

Изаберите износ плате којим ћете бити задовољни наредних годину дана. Нека буде фер. Кандидати који одговарају јасно на ово питање биће озбиљније схваћени него они који одбијају да одговоре.

„Где видите себе за пет година?“

Компанија у ствари жели да види да ли сте „играч на дуже стазе“. Идеалан одговор (ако немате план за пет година) јесте да кажете: „Видим се на позицији на којој могу да напредујем заједно са фирмом,” и да се надате да ћете за пет година и даље учити и напредовати. Само немојте рећи да не знате.

„Зашто би требало да запослимо баш вас?“

Увек припремите овај одговор. Сумирајте све ваше предности и како их можете применити ако будете на тој позицији. Генерална порука би требало да буде: „Атрибути које тражите су управо моје предности, а моја радна биографија то и доказује.“
Немојте рећи нешто претенциозно о себи, поготово ако то не укључује компанију.

„Наведите пример грешке коју сте направили и како сте је исправили.“

Сви праве грешке, а послодавци желе да виде да ли сте самосвесни и одговорни. Такође, желе да виде да сами одговарате за своје грешке и не окривљујете друге. Никада немојте рећи да не правите грешке, јер је то претенциозно и на крају крајева није тачно.
Једноставно је: Наведите грешку, станите иза ње, немојте окривити другог, објасните како сте нашли решење. Нека буде кратко и јасно.

Бонус савет

Када компанија жели да вас запосли, можда ће желети да провери и ваше референце. Позовите оне које сте навели као референце, реците им да ће их компанија можда позвати, подсетите их шта би требало да истакну и сл.
радници - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Радна недеља до четвртка постала хит међу послодавцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала