- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Убица вируса“ и „имунолошки управник“ – да ли је ово нова норма у дизајну канцеларија? /видео/

© Фото : screenshot/News DirectИмуна зграда
Имуна зграда - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Радно место у Букурешту испуњено антивирусним иновацијама могло би да постане нова норма у дизајну канцеларија, надају се творци тог решења.
Површине за самочишћење, антимикробна боја, алати за праћење ваздуха, роботи за дезинфекцију и 135 других мера у канцеларијском блоку у Букурешту остају ту, кажу творци иза онога што рекламирају као једно од светских радних места отпорних на вирусе, за које се надају да ће постати нова норма у дизајну канцеларија.
Окови и подови су добили заобљене ивице јер мањи број углова значи да клице имају мање шансе да се скупе, преноси Гардијан.
Улазак у Х-3, петоспратну зграду, односно отварање врата могуће је лагано, уз помоћ ручног зглоба или лактом, а црвена линија означава место на коме треба стати са места где камера са термалним телом удаљена два метра скенира доласке и детектује оне са знацима грознице.
Они који су „зелено осветљени“ могу пратити трагове до лифта за самочишћење, стати на један од два јастучића за стопала и ићи кроз зграду.

Међутим, свакога коме израз на екрану трепери црвеном бојом „имунолошки управник“ у рукавицама одводи у оближњу просторију за карантин: стаклену кутију са паник-тастером и сопственим унутрашњим вентилационим системом искљученим из остатка зграде .

Апарат „Убица вируса“ на зиду, који се може похвалити са три нивоа снаге вентилатора, обећава да ће уклонити све загађиваче, који би могли инфицирати ваздух.
По узору на болничку технологију, да ли је ово санитарно окружење место на које ће запослени желети да се врате онда када се процени да је пандемија довољно под контролом?
У Румунији, баш као и другде у Европи, већина канцеларијских радника била је затворена код куће током протеклих 18 месеци, преноси портал „Биз лајф“.
Анкете показују да су многи нервозни због могућности повратка.
„Поента је у томе да их уверимо. Не желимо да људи паниче “, каже Гавин Боннер, један од главних координатора иза пројекта „Имунолошки стандард у градњи“, који је окупио здравствене раднике, архитекте, инжењере, ИТ и менаџере зграда из целог света како би помогао корпорацијама да се припреме за пост-пандемијски живот.
Јавно доступан стандард, заштитни знак „Immune“, већ је примењен на неколико зграда у Великој Британији.
Његови програмери укључују водећу румунску компанију за некретнине „Генезис“, а пројекат је коштао око милион евра.
Током ноћи робот висок 1,2 метра пролази зградом користећи УВ светлост за дезинфекцију и уклањање патогена.
Током дана, јони водоник -пероксида се емитују са стратешких тачака у вентилационом систему.
Новац - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2020
Словенци развили уређај за дезинфекцију новца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала