- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Зеленски с Бајденом жели да разговара о Донбасу, Криму и Црном мору

© AP Photo / Evan VucciСастанак Бајдена и Зеленског
Састанак Бајдена и Зеленског - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Председник Америке Џозеф Бајден примио је у Белој кући председника Украјине Владимира Зеленског, а како преносе медији, украјински лидер је рекао да жели да са саговорником размотри ситуацију у Донбасу, „руску окупацију Крима“ и безбедност у Црном и Азовском мору.
Истовремено, две земље су усвојиле заједничку изјаву у којој се наводи да ће наставити да иступају против пројекта гасовода „Северни ток 2“и да га третирају као претњу европској енергетској безбедности.
„САД су наш стратешки партнер и подржавају наш суверенитет и територијалну целовитост“, рекао је Зеленски на почетку састанка с Бајденом.
Амерички председник је рекао да ће са гостом из Украјине разговарати о мерама за подршку Украјини у циљу њене пуне евроинтеграције.
„Америка остаје привржена суверенитету и територијалној целовитости Украјине суочене са руском агресијом и подржава напоре Украјине у правцу евроинтеграција“, истакао је он.
Истовремено, на сајту председника Украјине објављен је текст заједничке изјаве у вези са стратешким партнерством две земље у којем се, између осталог, наводи да ће Америка наставити да сарађује са Украјином "како би Русија била позвана на одговорност за агресију".
Када је реч о „Северном току 2“истиче се да Сједињене Државе намеравају да наставе примену мера које предвиђа законодавство и енергетска дипломатија с циљем да се очува улога Украјине као транзитне земље за руски гас и да се осигурају испоруке гаса Украјини у прелазном периоду. Такође циљ је да се Кремљ онемогући да користи енергетику као геополитичко оружје.
Зеленски је јуче почео посету Америци. Пре Бајдена он се састао са америчком министарком енегретике Џенифер Гренхолм, као и америчким министром одбране Лојдом Остином.
Председник Украјине Владимир Зеленски на конференцији испред Јелисејске палате - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
РУСИЈА
Зеленски донео у Вашингтон план трансформације Украјине вредан скоро 300 милијарди долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала