Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Упозорење стручњака: Јачајте безбедност својих држава – тероризам ће стићи и у Европу

© AFP 2023 / Noorullah ShirzadaБивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
Пратите нас
Запад не треба да верује обећањима покрета „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) „са његовом фашистичком идеологијом“, јер ће сваки евро који буде послат у помоћ Авганистану бити директно прослеђен у ризницу терориста, изјавио је експерт за исламизам Ахмад Мансур, преноси немачки лист „Фокус“.
Према мишљењу стручњака, сведоци смо „неуспеха библијских размера“ у Авганистану – Американци, Европљани, цео Запад буквално је побегао из земље у паници и под паљбом. Двадесет година војног присуства у земљи супер силе као што су САД и њених многобројних савезника, скоро 200.000 добро обучених и наоружаних авганистанских војника, на хиљаде погинулих и милијарде евра, нису спречиле талибане да дођу на власт. Талибани су победили у рату, констатује Мансур.
Фотографије из Авганистана не само да ће се наћи у уџбеницима историје, него ће се урезати у главе свих припадника исламистичких организација, упозорава експерт.

Како каже, њихова порука је следећа: све што је потребно да се победе велике силе су идеологија, присталице и издржљивост. Није битно колико је противник надмоћнији, тероризам ће ипак бацити светску силу на колена, констатује експерт.

Како додаје, тај мотивишући подстицај који су, захваљујући Авганистану, добиле терористичке организације широм света одређиваће њихово понашање наредних деценија и донеће човечанству много невоља.

Умерена струја талибана

Како би ублажили катастрофу, поједини политичари и саветници у последње време говоре о новој умереној струји „Талибана“ која се разликује од организације која је постојала пре 20 година.
Талибани патролирају Кабулом - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Криза у Авганистану
Одакле талибанима милијарде долара: Наркотици, порез и тајни спонзори
„Међутим, нажалост, морам да разочарам све те оптимисте: 'Талибан' није постао умерен. Он је научио како да се представља, као и какве сигнале може да шаље Западу како би га придобио на своју страну или како би се, у најмању руку, побринуо да их Запад остави на миру док не утврде своју власт у Авганистану“, пише Мансур.
Стога су талибани покренули своју „чаробну офанзиву“, проговорили енглески на друштвеним мрежама и почели да користе „Твитер“ и друге друштвене мреже, подсећа експерт.

Међутим, што се тиче идеологије, „Талибан“ се није променио. Карактерише га „фашистичка, исламистичка идеологија која жели да влада примењујући идеологију из каменог доба“, истиче Мансур. Група, чија се идеологија темељи на вехабијском, селафијском, сунитском шеријату, не може се променити или постати умерена, убеђен је аутор чланка.

С обзиром на то да се идеолошки „Талибан“ по мало чему разликује од „Ал Каиде“ или ДАЕШ-а (обе су терористичке организације забрањене у Русији), у Авганистану ће сада почети такмичење ових покрета за присталице и утицај. То су најбољи предуслови за нестабилност која ће створити простор за развој терористичких структура и појаву нових терориста, као што је било и пре 20 година, одакле се могу проширити на цео свет, објашњава стручњак.
Било какве акције, попут Мухамедове карикатуре или изражавање солидарности са Израелом, терористичке групе попут ДАЕШ-а и Ал Каиде, доживљаваће као напад на ислам и муслимане и мотивисаће исламске мањине, између осталог и у Европи, да реагују на то насиљем како би заштитили углед своје вере.
Стога се Запад ослања на лоше савете ако верује да помоћу финансијских средстава или дипломатије може да ублажи ситуацију или чак да је узме под контролу, прецизира експерт.

„Сви морају да схвате да сваки евро који ми дајемо талибанима како би купили људима пут до слободе значи један евро субвенција за кршење људских права и развој терористичких структура“, закључује Мансур, упозоравајући да ће тај тероризам пре или касније стићи и до Европе.

Он саветује да је зато важније да се средства улажу у активан развој безбедносних структура, јачање обавештајних служби и заједно са свим савезницима пажљиво прати ситуација у Авганистану.
Изузетно је важно да се разбију терористичке структуре у земљи пре него што ојачају ─ у Авганистану или ван његових граница, апелује Мансур у чланку за „Фокус“.
Талибани - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
Криза у Авганистану
Историјски догађај: Запад изгубио простор из кога се влада читавим светом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала